Београд воли атлетику

Током тродневног Европског првенства у Комбанк арени, дворана се од петка до недеље све више испуњавала и потом крцата испратила историјски скок златне Иване Шпановић - 7,24!

Атлетичари су показали сјајне наступе, организатори су потпуно оправдали очекивања, медији су посветили велику пажњу спектаклу, а навијачи су такође заслужили високу оцену.

Примера ради, и када се током доделе награде прваку из Албаније Измиру Смајлају очекивао негативан амбијент - звиждуци су изостали, а Комбанк арена поздравила га је аплаузом. Дан раније, током спремања за скок удаљ, он је рукама гестикулирао орла са заставе своје земље, али навијачи у томе нису видели провокацију, па је и на подијуму дочекан у складу са очекивањима - као и сви други.Већ је добро познато како се Арена “затресла” после тренутка вечери - скока Иване Шпановић. Истовремено, навијачи заслужују похвале и за понашање током интонирање химне Албаније:

Посматрајући бројке, Европско првенство такође је показало да Београд заиста све више воли атлетику:

- Последњег дана такмичења, у дворану је са картама ушло 8.798 гледалаца. Уз око 2.000 ВИП личности, као и актере који су учествовали у организацији, та цифра премашује број од 12.000.

У петак, првог дана такмичења, у дворани је било око 6.000 гледалаца, а другог - у суботу, хиљаду више.

Годину дана након спектакуларног Европског првенства у ватерполу, Комбанк арена приближила је најширој публици још један спорт у којем су наши спортисти и те како успешни. Иванин рекорд улепшао је викенд, а још боље резултате наговестили су Михаил Дудаш, Амела Терзић, Лазар Анић...

Асмир Колашинац, још један љубимац публике, трпео је бол, ћутао о повреди, али ни уз две примљене ињекције (а другу је примио између серија!) није успео да добаци куглу до финала. Међутим, домети нашег олимпијца су добро познати и нема дилеме да ће се веома брзо вратити свом - шампионском нивоу.

Пољаци најуспешнији

Европско дворанско првенство у атлетици, 34. по реду, завршено је у Београду, а Србија је освојила једну медаљу. Донела ју је Ивана Шпановић, која је одбранила титулу првака Европе у скоку у даљ, личним и националним рекордом, те трећим резултатом свих времена у дворани.

Најуспешнија репрезентација у Београду била је Пољска, која је освојила укупно 12 одличја од чега седам златних, једну сребрну и четири бронзане.

Друга је Велика Британија са десет медаља: пет златних, четири сребрне и једну бронзану. Иза Велике Британије је селекција Немачке, чији су атлетичари освојили девет одличја.

Биланс земаља са највише освојених медаља:1. Пољска 12 медаља (7 злата, сребро и бронза), 2. Велика Британија 10 (5 злата, 4 сребра и бронза), 3. Немачка 9 (2 злата, 2 сребра и 5 бронзи), 4. Француска 3 (2 злата и сребро), 5. Чешка 7 (злато, два сребра и четири бронзе), 6. Шпанија 4 (злато, два сребра и бронза), 7. Грчка 3 (злато, сребро и бронза).11. СРБИЈА 1 (злато)...

Наредно Европско дворанско првенство у атлетици одржаће се за две године у Глазгову.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести