Била, поновила се: Српски Рио, Новаков Париз

Спортска 2016. година када су српски спортисти у питању била је фантастична, освојен је рекордан број медаља, укупно 651 на великим такмичењима, од чега осам на Олимпијским играма у Рију.

Током августовских дана и ноћи Србија је "дрхтала" и радовала се понајвисе успесима ватерполиста, који су освојили толико чекано злато на ОИ, па злату рвача Давора Штефанека које је покренуло "лавину успеха", сребру Тијане Мандић, косаркаша, одбојкашица, веслача Томићевића и Зорића, бронзама кошаркашица и Иване Шпановић.

Било је и "грицкања ноктију", посебно због спорог старта ватерполиста, али и велике туге после елиминације Новака Ђоковића на старту од Хуана Мартина Дел Потра, пораза златне теквондисткиње из Лондона Милице Мандић и неочекивано слабих резултата традиционално трофејних стрелаца.

Година је поцела спектакуларно, златом ватерполиста у Београду, још једном Ђоковићевом титулом у Мелбурну, потом фантастичном промоцијом футсала у КОМБАНК арени, упркос томе што је српски тим на крају остао без медаље освајањем четвртог места.

Посебан понос испунио је срца навијача када је Ђоковић у мају коначно освојио Ролан Гарос, постао први играч после Рода Лејвера и више од четири деценије који је у истом тренутку шампион сва четири гренд слема. Тада, нисмо могли ни да сањамо да ће уследити пад у другом делу сезоне и губитак броја 1 на АТП листи.

Поносни смо били и на Ивану Шпановић, првакињу Европе, вицешампионку света у дворани, али и победницу Дијамантске лиге, на одбојкаше, којни су на бриљантан начин освојили Светску лигу, први пут у историји и права је штета што због неких ранијих грешака нису били у Рију - број медаља српског тима сигурно би био још већи.

После дуже времена аплаудирали смо и фудбалској репрезентацији, нови селектор Славољуб Муслин поставио је ствари на место и склопио тим који предвођен Душаном Тадићем иде према Мундијалу у Русији. И млади тим изборио је пласман на ЕП, где ће покушати да освоји још једно злато.

На клупском плану апсолутно су доминирали кошаркаси Црвене звезде. Тим Дејана Радоњића одбранио је титуле у АБА лиги и српском шампионату, први пут у историји стигао до четвртфинала Евролиге, где је елиминисан од каснијег шампиона ЦСКА предвођеног Милошем Теодосићем, а ове јесени у никад јачем елитном такмичењу наставио да прави чуда победама против Барселоне, Макабија, Реала и управо против Московљана.

Звезда је у фудбалу на доминантан нацин освојила титулу, Партизан је узео Куп, али су заједно подбацили на европској сцени, рекло би се очекивано...

Звезда је освојила титулу у одбојци, Партизан је опет био најболљи у ватерполу, Војводина у рукомету.

На крају, али само хронолошки, посебан респект заслужују српски параолимпијци, освајачи девет медаља на Параолимпијским играма у Рију - златни Ласло Шурањи, Борислава Перић - Ранковић и Жељко Димитријевић, па Нада Матић, Милош Митић, Митар Паликућа и Немања Димитријевић.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести