Билићима две златне медаље

Дугујемо извињење победницима Кадетског првенства Војводине у Суботици у категоријама дама и старијих јуниора, будући да прошле недеље случајношћу нису објављени пласмани у овим групама.

Исправљамо грешку и уједно честитамо свим кадетима на фер и коректној борби и на освојеним одличјима.

У обједињеној групи јуниора до 16 и 18 година знатно су се издвојила тројица најстаријих, а коначан пласман међу њима био је неизвестан све док судија није објавио коначну табелу. Наиме, Вук Жегарац и Акош Корпонаи су турнир завршили са 8 поена из 9 партија, па је тек Бухолц, као први додатни критеријум, пресудио да злато припадне Вуку, уједно и првом фавориту према рејтингу. Арпад Кечкемети је са 7,5 поена освојио бронзану медаљу.

Међу млађим јуниорима до 16 година прво место је са 5 поена убедљиво освојио старији представник изузетно талентоване шаховске породице из Кикинде Миланко Билић. На деоби од другог до четвртог места са 3,5 поена нашли су се тројица играча, а према додатним критеријумима сребро је освојио Стефан Грбин, бронзу Владимир Никин, док је четврти био Митар Купусовић.

Код дама се играло у две обједињене категорије, а у групи до 12 година блистала је Маријана Билић која је са 9 из 9 освојила друго злато у својој породици. Тиме је породица Билић и званично постала најтрофејнија на овом такмичењу. Марија Станковић је са 7,5 поена освојила сребрну медаљу и заједно са братом Милошем (бронза до 14 година) допринела да породица Станковић из Бановаца стане раме уз раме са Билићима из Кикинде. Треће место припало је веома талентованој Мии Мићин која је освојила 6 поена. Новосађанка Ања Јовановић је од самог почетка била фаворит у групи до 10 година и ни овога пута није разочарала. Попела се на победничко постоље са освојених 6,5 поена, испред најближих конкуренткиња – сребрне Теодоре Јанковић и бронзане Вивијен Вурдеља, које су сакупиле по 5 поена.

Најмлађе учеснице, девојчице до 8 година, уједно су имале и најтежи задатак  да се изборе са нешто старијим и искуснијим такмичаркама у обједињеној групи. То је довело до веома неизвесног расплета у коме је поново Бухолц пресуђивао ко ће постати првак, јер су две такмичарке освојиле по 4 поена. Избор је, с тесном разликом, пао на Софију Пезељ која је освојила злато, док је сребро припало Ањи Радмановић. Бронзана је Лана Вулин са 2 поена.

У обједињеној групи јуниорки до 14, 16 и 18 година виђена је апсолутна доминација ЖФМ Марине Гајчин која је ефектним победама просто збрисала све своје противнице и са 9 из 9 освојила злато до 16 година. Марина је неоспорно  изузетан таленат, а ово је њена осма титула првака Војводине! Рекорд тешко достижан и вредан сваког поштовања. У сенци Маринине сјајне игре остао је одличан наступ Вршчанке Невене Радулов која је са 6 поена освојила сребрну медаљу, испред Матилде Навратил са 4,5 поена, којој је припала бронза.

Занимљиво је да су у категорији до 14 година пре последњег кола све три првопласиране такмичарке могле да подигну победнички пехар, тако да су се жестоке борбе водиле до самог краја. Тријумфовала је Адријана Ђермановић која је освојила 4,5 поена, као и другопласирана Оља Косановић, али са бољим додатним критеријумима. Бронзана медаља припала је Ани Шакотић, којој је мало среће у последњем колу недостајало за најсјаније одличје.

У најстаријој групи девојака до 18 година Данка Лалић је одлично кренула турнир са 3 из 3 и од почетка имала водећу позицију, тако да је сасвим заслужено на крају и освојила златну медаљу са 6,5 поена. Друго место су поделиле Мила Шокловачки и Невена Хорват са 5,5 поена, али је Бухолц пресудио да сребро припадне Мили, а бронза Невени.

Надамо се да ће нас победници са овог турнира исто тако успешно представљати и на Кадетском првенству Србије, које ће се одржати у време Ускршњих празника.

Припремила: Ива Узелац

 

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести