ЕП: Јуниорке Србије сребрне пушком

После сребра Лазара Ковачевића у гађању ваздушном пушком за јуниоре првог дана Европског првенства у Марибору, наши такмичари су наставили са низом медаља.

Наиме, другог дана јуниорке су ваздушном пушком освојиле сребрну медаљу, а две девојке из тог тима, чланице Стрељачке дружине Нови Сад 1790, Сања Вукашиновић и Татјана Бањац наступиле су у појединачном финалу и заузеле четврту (205,4 круга), односно седму позицију (141,8). Српске јуниорке су браниле екипну златну медаљу са прошлогодишњег Европског првенства у Ђеру, јер од тада је тим знатно промењен. Из тог састава гађала је само Сања Вукашиновић, док су Татјана Бањац и Марија Малић дебитанткиње. Највећи допринос великом успеху екипе дала је Татјана Бањац, која је у квалификацијама заузела шесто место са 415,3 круга. Сања Вукашиновић је била осма са 414,2, док је Марија Малић, чланица Јединства из Старе Пазове била на 32. позицији (410,9 кругова). Наше девојке су “упуцале” 1.240,4 круга, злато су узеле Немице са 1.241,8, а бронзу Италијанке са 1.239,5.

Појединачно финале је обиловало преокретима, а Вукашиновићева је до пред крај имала шансу за одличје, али је на крају завршила на четвртом месту, које је изборила у драматичној борби и то после распуцавања са Мађарицом Лалитом Гашпар. Гашпарова је погодила 10,2, а наша репрезентативка максималних 10,9 кругова и наставила борбу за одличја, али није успела да направи још један корак до бронзе. Злато је припало Жад Борде (Француска) са 249,1 (европски јуниорски рекорд), сребро Исабел Јохансон (Шведска) са 247,3, а бронза Ани Јансен (Немачка) са 226,7.

- Нисам пружила максимум у квалификацијама, а у финалу сам се потпуно посветила борби за медаљу. Нажалост, стала сам на корак од одличја, али приказаним у финалу и пласманом могу да будем задовољна. Стрељаштво је спорт у коме најчешће одлучују нијансе, тако је било и сада. Четврто место у Европи није мала ствар, а имам и екипно сребро, због кога сам изузетно срећна – казала је Сања Вукашиновић.

Њена клупска колегиница Тања Бањац је истакла:
- Очекивала сам финале и медаљу, бар екипну. Није ме пореметио лош почетак у финалу, успела сам да уђем у добар ритам, али су све девојке гађале одлично, тако да нисам успела да их стигнем.

Јуниори пиштољем су екипно заузели 13. место (1.656). Русија је победила са 1.719 испред Немачке са 1.706 и Украјине са 1.705 кругова. Појединачно је најуспешнији био Петар Адамовић на 39. месту (558). Стефан Тодоровић је заузео 47. позицију (550), а Бранко Машановић је био 52. (549). Злато је припало Антону Аристракову (Русија) са 239,8 кругова (светски и европски јуниорски рекорд), сербро Паолу Мони (Италија) са 239,7, а бронза Ернестсу Ербсу (Летонија) са 216,7 кругова.

Данас ће на ватрену линију сениорке пушком: Андреа Арсовиће (шампионка из Ђера), Ивана Анђушић Максимовић и Драгана Тодоровић, као и сениори пиштољем: Дамир Микец. Димитрије Гргић и Душко Петров.
Г. М.

Сања и Лазар други

Српски микс Сања Вукашиновић и Лазар Ковачевић освојио је титулу вицешампиона Европе ваздушном пушком, тако да су јуниори у Марибору завршили такмичење са три сребра. Они су у финалу изгубили од Немачке, а до борбе за злато дошли су глатко. У квалификацијама су сакупили 520,1 круг и као други ушли у полуфинале. Наш пар је доминирао у другој полуфиналној групи и “оверио” карту за фнале са 245,9 кругова. Ту су их чекали Немци Вероника Шмит и Давид Коендерс, који су повели са 4:0. Наши су смањили на 4:1, али су у шестој серији Немци за длаку били бољи и дошли до злата са 5:1. Бронза је припала Хрватима, који су са 5:1 били бољи од Чешке.

Јуниорски микс Србије пиштољем (Катарина Марицки, Бранко Машановић) није стигао до полуфинала, у квалификацијама је заузео 16. место са 460 кругова.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести