Ф1: Нико Розберг пред слављем

Велика награда Абу Дабија, последња у овогдишњем шампионату Формуле један, која се вози данас од 14 часова по нашем времену, још једном ће одлучити шампиона.

Једно је сигурно славиће возач Мерцедеса, екипе која је ове године била више него доминантна у односу на остале ривале. Или ће Нико Розберг доћи до прве титуле, или ће Луис Хамилтон освојити четврти наслов и тако се изједначити са Аланом Простом и Себастијаном Фетелом. Немац је победио ове сезоне у девет трка, а последњи пут је то учинио 9. октобра у Јапану, док је Британац, такође, најбољи био девет пута, од тога у последње три трке и успео је током сезоне и да надокнади велики заостатак. Уочи последње трке у шампионату Розберг има 12 бодова предности над Хамилтоном.

Розбергу је за титулу потребан пласман на једно од прва три места, без обзира на резултат Хамилтона. Ако Хамилтон победи, Розберг може да буде и трећи, а ако Британац заузме друго место, Розбергу ће бити довољно шесто. Немцу ће осмо место бити довољно, ако Британац заузме треће. Такође, Розберг ће постати шампион и ако Хамилтон заузме четврто место. Хамилтон ће бити шампион ако победи, али и да се Розберг не пласира на подијум.

- Сезона није била савршена, па ће бити веома тешко да је завршим без грешке. Али, не могу и не желим да се предам. Шта год да се деси, поносан сам на све у тиму. Ако је и било грешака, све су до мене. Надам се да ће трка бити достојна финала - рекао је Хамилтон.

Трка на стази Јас Марина је 2010. одлучила првака. Тада је Себастијан Фетел искористио проблем Фернанда Алонса и узео титулу. Пре две године су се за наслов овде борили Хамилтон и Розберг и тада је Британац стигао до титуле.

- Има много калкулација, али ја не улазим у то. Овде сам да бих победио, хоћу да имам најбољи могући приступ трци и спреман сам на све како бих дошао до тога. Поносан сам на тренутну ситуацију, што се опет борим за титулу у последњој трци. За разлику од прошлог пута, сада сам у предности и имам велику енергију и јак мотив - казао је Розберг.

Пол позицију пред данашњу трку има Луис Хамилтон, а његов конкурент и клупски колега Нико Розберг стартоваће са друге позиције. Заостатак Немца за Британцем у квалификацијама био је три десетинке. Треће време забележио је Данијел Рикардо из Ред Була, а друштво ће му у другом реду правити Кими Раиконен из Ферарија. Иза њега је био тимски колега Себастијан Фетел, а међу најбржих десет били су још Макс Ферштапен у другом Ред Булу, тандем Форс Индије Нико Хилкенберг и Серхио Перез, Фернандо Алонсо у Мекларену, те возач Вилијамса Фелипе Маса којем је ово последња трка у каријери. После трке у Абу Дабију од Формуле један опростиће се и светски првак из 2009. године Yенсон Батон. Данашња трка биће му 305, а више наступа од њега имају само Рубенс Барикело и Михаел Шумахер.

Г. Маленовић

Бодови
Нико Розберг је до сада сакупио 367, Луис Хамилтон 355, док је на трећем месту Данијел Рикардо са 246 бодова.

Код конструктора Мерцедес је убедљив са 722 бода, Ред Бул има 446, а Ферари на трећој позицији 375.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести