ФИФА подржала реформу женског фудбала

ЖЕНЕВА: Међународна фудбалска федерација (ФИФА) подржала је предложене реформе за заштиту фудбалерки и тренера.
fudbal
Фото: Tanjug (S. Radovanović ilustracija)

Међу реформама су неке кључне мере, попут обавезног породиљског одсуства од 14 недеља, током ког ће фудбалерке примити финансијску накнаду у износу од две трећине своје плате према тренутном уговору.

"Након недавног феноменалног раста и невиђеног успеха Светског првенства у Француској, женскифудбал улази у следећу фазу развоја. Морамо усвојити регулаторни оквир који је примерен и прилагођен потребама женског фудбала", рекао је Ђани Инфантино, председник ФИФА.

Између осталог, након повратка на посао, клубови морају пононо ангажују играчице и да им пруже одговарајућу медицинску и физичку подршку.

"Ниједна играчица не сме бити у неповољном положају због трудноће, а реформе ће такође пружити вежу заштиту при запошљавању жена у фудбалу", наводи ФИФА и додаје да су одобрена нова правила за бољу заштиту положаја фудбалских тренера.

"Тренери имају једну од виталних улогу у фудбал, али у историји су остали изван фудбалоског регулаторног оквира. Морали смо да уклонимо ту празнину и да препознамо кључну улогу коју имају “, рекао је Инфантино.

Нова правила сада постављају минималне стандарде за тренерске уговоре и пружају већу јасноћу о садржају уговора о раду.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести