Фудбалске клубове очекује четири милијарде евра губитка

ЛОНДОН: Европски фудбалски клубови очекују да ће током ове и наредне године изгубити укупно четири милијарде евра због пандемије корона вируса, тврди Европско удружење клубова (ЕЦА).
fudbal
Фото: Tanjug (S. Radovanović ilustracija)

ЕЦА у својој студији проценује да ће клубови из 55 европских земаља ове сезоне имати губитак од 1.6 милијарди евра, а 2.4 милијарде евопских новачаница ће износити губитак у сезони 2020/2021, с тим да у студији нису укључене зараде од прелазних рокова.

"Резултати показују да је финансијски утицај корона вируса на европске клубове већ у овом тренутку својеврсни сеизмолошки шок. Нажалост, тај шок ће се наставити и следеће сезоне, па ће ово бити права егзистенцијална криза фудбал", рекао је Чарли Маршал, извршни директор ЕЦА, преноси Хина.

Због пандемије је веома пала вредност самих играча и клубова, а играње утакмица пред празним трибинама је додатно угрозило зараду клубова.

У 10 лига које је обухватило истраживање ЕЦА, укључујучи и пет најјачих најбогатих - енглеску, француску, немачку, италијанску и шпанску, клубови се ове сезоне суочавају са губитком од 400 милиона евра од непродатих улазница, а тај ће износ бити три пута већи наредне сезоне, уколико се утакмице буду играле без гледалаца

Предвиђа се и велики пад плата самих играча, а предстојећи прелазни рок пружиће праву слику колико је фудбал погођен пандемијом.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести