Индекс: Зашто је Тадић најпотценији фудбалер света?

ЗАГРЕБ: Хрватски портал Индекс објавио је текст новинара Ивана Ивковића у коме пише да је српски репрезентативац Душан Тадић најподцењенији фудбалер и да није довољно вреднован његов учинак у наставку успеха Ајакса.
dusan tadic ajaks
Фото: Душан Тадић, АјаксTanjug (AP Photo/Peter Dejong)

У тексту са насловом "Зашто је српски ас најпотцењенији играч на свијету?" аутор поставља и питање колико је Тадић битан за игру Ајакса, али и да ако јесте, зашто је занемарен и по светским критеријумима прилично анониман.

Индекс је подсетио да је Ајакс, лета 2018. године, за "само" 11,4 милиона евра из Саутемптона довео Тадића, који га је касније водио до "дупле круне" у Холандији и полуфинала Лиге шампиона.

"За отприлике 150 играча током једне сезоне плаћено је више новца од човека који је био главна офанзивна покретачка снага легендарног холандског Ајакса, клуба који је био на минут од финала Лиге шампиона у историјско доброј сезони, чак и за своје стандарде", наводи се на сајту.

Даље пише да су многи, због одлазака Матијса де Лихта, Френкија де Јонга, Каспера Долберга и Ласеа Шенеа, очекивали пад Ајакса, али је наставио са сјајним резултатима у Лиги шампиона (побеђени Лил и Валенсија по 3:0) на челу са капитеном Тадићем.

"Прошле године дао је 37 голова, уз 22 асистенције, што је импресивно. Као да то није довољно, његов је учинак још импресивнији ако се погледа како игра након што га је тренер пребацио на место лажне "деветке". Постао је тако незамењиво тактичко решење, због којег су се унапредили Зијех и ван де Бек".

Хвалоспеви на рачун Тадића настављени су поређењем са нападачем Барселоне Луисом Суарезом, бившим чланом Ајакса.

"Последњи пут када је играч толико доминирао у дресу Ајакса у свим офанзивним сегментима игре на терену је у црвено-белом дресу био Луис Суарез, који је касније исписао фудбалску историју. Само су његове бројке успоредиве с овим што чини Тадић".

Аутор Ивановић каже и да је мистерија како највећи клубови, са проблемом креације, нису приметили Тадића.

"Први на памет падају Манчестер Јунајтед, Милан и Реал Мадрид", закључује се.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести