Локација, па следеће године гради се Национални стадион

БЕОГРАД: Градоначелник Београда Синиша Мали, председник Скупштине града Никола Никодијевић и први човек Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза састали су се данас са представницима пројектантске куће "Fenwick Iribarren Architects" која ће се бавити израдом пројекта за изградњу Националног стадиона.
Mali i Kokeza
Фото: Град Београд

Како се наводи у саопштењу ФСС, обављени су разговори са представницима пројектантске куће која је радила велики броја стадиона у Европи и свету по стандардима УЕФА.

"Ово је први састанак на коме је представљено неколико потенцијалних локација за изградњу новог националног стадиона, који је најавио и председник Републике Србије Александар Вучић. Одмах након одабира локације, кренуће се у фазу пројектовања, како би се у другој половини наредне године кренуло и у његову изградњу. Град Београд, заједно са ФСС-ом, формираће посебно радно тело које ће се само тиме бавити", рекао је Синиша Мали.

Он је додао да је веома важно да у Београду постоји одговарајућа спортска инфраструктура, како би град могао да буде домаћин великих спортских догађаја.

"Ово је један од највећих инфраструктурних пројеката у граду, који ће умногоме променити спортску слику Београда. С обзиром на то да предвиђамо изградњу стадиона за 60.000 гледалаца, што је озбиљан капацитет, моћи ће да се организују и финалне утакмице у Лиги шампиона и Лиги Европе. То управо и јесте наш циљ, да Београд добије модеран стадион на коме могу да се организују спортски догађаји по највишим критеријумима УЕФА, како би у неком тренутку Београд био домаћин финала Лиге шампиона или Лиге Европе, као што је ове године била организована утакмица Суперкупа у Скопљу у којем су играли најбољи клубови на свету Реал Мадрид и Манчестер Јунајтед", закључио је градоначелник Београда.

Председник ФСС-а Славиша Кокеза каже да је, с обзиром на то како се развија фудбал, изградња оваквог стадиона неопходна.

"Сваке године се суочавамо са све већим захтевима кад је реч о функционалности стадиона и критеријумима за организацију утакмица у квалификацијама за Светска или Европска првенства. Не треба заборавити да од идуће године почиње и ново репрезентативно такмичење Лига нација… У односу на стандарде стадиона широм Европе, ми смо нажалост негде далеко иза и то морамо да променимо. Изградња новог стадиона је неопходност у односу на то како се развија фудбал. Хвала граду Београду, држави и УЕФА који ће учествовати у реализацији овог пројекта у који ће ФС Србије уложити максимум сопстевних капацитета и могућности у сваком смислу", изјавио је председник ФС Србије Славиша Кокеза.

Састанку је присуствовао и главни градски урбаниста Милутин Фолић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести