Скупштина ФК Војводина, навијачи напустили седницу: Спорни финансијски извештај ипак усвојен

Редовна седница Скупштине Фудбалског клуба Војводина одржана је  у Фудбалском центру „Вујадин Бошков“ у Ветернику, упркос томе што су је представници навијача који се налазе у највишем клупском телу напустили.
skupstina
Фото: А. Предојевић

Седници је присуствовало укупно 49, од укупно 55 чланова, па је у том тренутку постојао неопходни кворум. Међутим, практично на самом почетку, тачније када је на ред дошло изглашавње предложеног дневног реда, за говорницу је изашао потпредседник Скупштине Драган Вељков, који је рекао:

- Уз пратећи материјал и документацију, нисмо добили комплетни извештај првог независног ревизора финансијског пословања за 2020. годину.  Уместо тога, достављен нам је линк на ком смо могли да га потражимо, али и мишљење ревизора које је пропраћено с резервом. То се дешава само у случају када се он не слаже с извештајем, а он није добио на увид књиге пословања клуба за претходну годину. Због тога не можемо да прихватимо тачку која се односи на усвајање финансијског извештаја и предлажемо да се она скине с дневног реда,

Одговорио му је председник Скупштине Драган Н. Ђукић.

- Достављени су вам сви доступни материјали, уз одговарајући линк и предлажем  да, ипак, останемо при предложеном дневном реду.

Уследило је гласање, при чему је за то да спорна тачка остане гласало 27, а против је било 22 члана Скупштине.  После тога, скупштинари из редова навијача напустили су седницу. Због тога је нестао кворум, па је председник Ђукић дао краћу паузу, док на састанак не уследи најављени долазак члана овог тела и генералног директора клуба Душана Бајатовића.

По његовом доласку, поново је утврђен кворум и рад седнице је настављен. Извештај о раду поднео је председник Управног одбора Драгољуб Самарџић, који је подсетио на новоусвојену стратегију у раду клуба, која се односила на финансијску консолидацију, подмлађивање сениорског погона и остваривање такмичарских резултата који ће клубу из Новог Сада омогућити нови излазак у Европу.


Ђурђевдан клупска слава

Члан Скупштине Петар Ђурђев упознао је чланове највишег тела с одлуком из 1941. године, када је решено да буде изграђен нови стадион за 30.000 гледалаца и да клупска слава постане Ђурђевдан. Међутим, уследио је почетак Другог Светског Рата и те одлуке нису биле преточене у дело. Предложио је да садашњи сазив Скупштине то исправи када је о клупској слави реч, његов предлог је једногласно усвојен и од наредне године „стара дама“ обележаваће Ђурђевдан.


- Вратили смо скоро све старе, као и оне непредвиђене дугове – додао је Самарџић. – Истовремено, учинили смо то да данас наша прва екипа има просечну старост од 24, а у прошлој сезони она је износила 27,3 године. Тренутно смо у заостатку на планиране резултате за три-четири бода и мораћемо у наредном периоду да се потрудимо како бисмо то надокнадили. Такође смо оформили аналитички центар и за то потрошили значајна средства. Од Покрајине и Града добили смо донацију од 45 милиона диунара за изградњу терена с вештачком подлогом, пројекат је завршен и очекујемо да ових дана крену и радови. Истовремено, имамо обећање да ћемо следеће године добити и средства за изградњу балон сале. Обновили смо уговор с “Келмеом“ и очекујемо да нам до краја ове године стигне нова спортска опрема, с којом ћемо отићи и на зимске припреме, а сарадња нашег клуба са ФС Србије и ФС Војводине подигнута је на висок ниво.

Уследила је тачка о финансијском пословању, по којој је известилац био Душан Бајатовић.

- Када смо изабрани у Скупштину, дошли смо у банкротирани клуб и то у сваком смислу те речи – истакао је он. – Задатак који смо пред собом имали био је да стање санирамо и ушли смо у консолидацију. Много новца потрошили смо на санирање дугова о којима нисмо имали појма да постоје, али је најважније то што смо успели све да решимо. Остварени резултати омогућили су нам играње у Европи, али смо схватили и то да нисмо стигли до стварања производа, односно играча од чије бисмо продаје могли да живимо. Када је о финансијама реч, прошлу годину завршили смо са 10.300.000 динара у плусу, унапред смо платили припреме и на зиму ћемо на њих отићи као никада раније. Истовремено, платили смо и УЕФА лиценцу, с чим смо током неких ранијих сезона имали пуно мука. Успоставили смо праву сарадњу са ФСС и ФСВ, исплатили све зараде запосленима, али и бившим играчима и тренерима, тако да више немамо ни један „историјски“ дуг. Јако је важно да нагласим и то да смо регулисали и све обавезе према држави.

Није Бајатовић пропустио да каже то да Војводина све ово не би могла да уради без одређених позајмица.

- Много ствари решили смо на тај начин. Треба знати да су све позајмице биле у динарима, без камата и на дужи временски рок, као и да их контролишемо. Имали смо тачно 181.344.000 динара позајмица и до краја године требаће нам још милион и по. Од наступа у Европи, од УЕФА смо добили 750.000 евра, а ту си у приходи од ТВ права, трансфера, Србијагаса као главног и других спонзора. Клуб је постао стабилан, ушли смо у производњу играча од чије касније продаје такође очекујемо значајне приходе и сигуран сам да ће наша фудбалска фабрика, поред свега, да нам донесе и жељене резултате. План нам је да развијемо пул спонзора и задржимо финансијску стабилност, тако да у будућности не очекујем проблеме те врсте.

На молбу председника Скупштине Милана Н. Ђукића да објасни шта то значи резервисаност у мишљењу независног ревизора поводом финансијског извештаја, Бајатовић је истакао:

- То није негативан извештај, нити је постојало неко кривично дело или привредни преступ. Такво мишљење се исказује у случају да нешто нисмо добро прокњижили.

Финансијски извештај потом је једногласно усвојен.

До краја Скуштине извештаје о раду у свом домену поднели су спортски директор  Љубиша Дунђерски и директор омладинске школе Душко Грујић. Дунђерски је нагласио  да је усвојен заокрет у раду првог тима и његовом подмлађивању, наглашавајући да млади фудбалери не играју само због рога што су млади, већ и зато што поседују квалитет. Додао су осморица младића скупили већи број наступа, а да је тенденција да ће им и убудуће бити указивана велика шанса.

А. Предојевић

"BOŽANSTVENA K…
20.10.2021 • 23:50
Pozorišna predstava za lakoverne, nastavlja se nesmanjenim intenzitetom i žarom... Cornix cornici oculos non effodiet
EUR/RSD 117.5781
Најновије вести