Јурица Рунтић: Племенита вештина има шансу

После три лопташка спорта (кошарка, рукомет и ватерполо), бокс је први од индивидуалних који је организовао заједничку лигу бивших југословенских република.

Седам клубова из Србије (Војводина Спартак, Лозница и Лазаревац), Хрватске (Сесвете), Републике Српске (Славија и Радник) и Македоније (Пинк пантер) основали су фирму Регионал боyинг д.о.о. са пођеднаким уделом и зарадом, независно од позиције које ће на крају такмичења заузети на тебели.

Председника новоформиране Регионалне боксерске лиге Јурицу Рунтића питали смо каква су његова очекивања?
– Да подигнемо квалитет бокса у земљама учесницама и да национални савези резултатски убиру плодове од лиге. Даље, да лига из године у годину буде квалитетнија и да постане једна од јачих у Еуропи, као и то да поново наше спортске арене буду пуне гледалаца – рекао је Рунтић.

Занимљиво је то да су лигу основали клубови, а не савези, што је наишло на опречна мишљења?
– Клубови су се организовали а савези су дали потребну сагласност и логистику, пошто су свесни да је то један од начина да бокс буде квалитетнији. Радујем се квалитетној и успјешној сарадњи са националним савезима. Не видим ту ништа спорно, већ само квалитетну сарадњу.

На чему базирате опстанак лиге, првенствено мислим на финансијско покриће, имајући у виду тежак положај клубова у региону?
–  Битно је да се нађу спонзори, да се лига пробије на телевизију и да се ради квалитетно и с тачно одређеним циљевима. Клубови су у тешком положају, не само у боксу већ и у осталим спортовима. Уверен сам да ћемо редом, радом, дисциплином, разумевањем, узајамним поштовањем и квалитетном визијом доћи и до спонзора, који ће све наведено препознати. Ми смо њима тржишно и географски јако занимљиви, а како год узмете бокс је јако атрактиван, поготово ако је квалитетан.Сматрам да племенита вештина оснивањем лиге добија прилику да врати некадашњи сјај.

Да ли имате спонзорску и медијску подршку?
– Прецизније о томе моћићу да кажем средином фебруара, јер смо близу медијске и спонзорске реализације. Наш стратешки партнер је ПР и Маркетинг агенција Воцор медиа д.о.о, у којој имамо потребну снагу да овај пројект направимо самоодрживим.

Чини се да је од свих земаља у региону у Хрватској бокс на највишем нивоу, а има само једног представника у лиги, док Србија има три, БиХ два...
– У Хрватској има интересовања за ову лигу, а већ од 2018. године надам се уласку бар још једног клуба и то из мог родног града, Сплита. Био је кратак временски период да се клубови одлуче за учешће, јер ово све захтева квалитетне припреме и финансије. Идемо  корак по корак.

Постоји ли интересовање да се лига прошири следеће сезоне, бројчано и са клубовима ван граница бивше Југославије?
– Колико сам упознат заинтересован је по један клуб из Румуније и Мађарске, што ме истински радује.

Да ли би у догледно време ова лига могла да се укључи у Европску боксерску лигу?
– Како се ствари одвијају могло би ускоро да буде пријатних изненађења.

Стекао се утисак да сте прилично озбиљно схватили улогу првог човека Регионалне лиге, што није баш уобичајено за боксерски спорт. Да ли сте озбиљност, дисциплину и упорност донели из ватерпола и откуд ви у боксу?
– У бокс ме увукао мој 20-годишњи пријатељ Боно Бошњак, председник Хрватског боксерског савеза. Он је у боксу од 2006. године и потпуно му је посвећен, без личне користи, а све у интересу бокса и боксера. Ту љубав је пренео на мене. Укључио сам се и наставио да следим његов ентузијазам и љубав према спорту, јер сам и сам такав.  Ватерполо је моја велика љубав која ми је много тога позитивног дала у животу. Сањам дан када ће се ВК Јадран из Сплита поновно попети на Монблан. А то што сам озбиљан и дисциплинован, можда је најбоје рећи - то вам је тако – рекао је Јурица Рунтић.

Јово Галић

Подршка Удовичића
Добили сте подршку и српског министра за спорт и омладину Вање Удовичића?
– Са министром Удовичићем ме спојио мој пријатељ Миле Смодлака из Сплита. На састанку у Београду министар је схватио моје озбиљне намере и као велики спортиста је то одмах препознао. Част ми је била с њим да попричам о нашем пројекту.

Захвалност Новосађанима
Такмичење почиње 4. марта, а последњи договор предвиђена за 20. фебруар у Новом Саду.
– У Новом Саду ћемо најавити почетак такмичења и заиста ми је драго што ћемо то урадити у средини из које је потекла идеја о оснивању Регионалне лиге. Истакао бих јако добру сарадњу са представницима БК Војводина и дугујем им захвалност.

Припреме у Ирској
– Клубовима сам, као мој поклон, понудио шестодневне бесплатне припреме у Ирској, а њихово једино је да организују превоз. То не би требало да буде проблем јер имате јефтине летове за 40 долара повратну карту. Имам још идеју за пут у Италију и Чешку, али не журимо.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести