Човић: Звезда увек за одлуке на терену, за све лиге

БЕОГРАД: Кошаркашки клуб Црвене звезде апсолутно је заговорник да се све лиге заврше на терену, а све остало је стицај околности, каже први човек српског шампиона Небојша Човић.
Nebojsa Covic/Fonet
Фото: FoNet

Он је у изјави за Танјуг рекао да је спорт изузетно важан сегмент наших живота, али да је здравље најважније и кошаркаши Црвене звезде вратиће се на тренинге чим се провери здравствено стање играча.

Звезда је данас на Малом Калемгдану традиционално обележила Ђурђевдан, у условима у којима је то било могуће.

"Принцип Црвене звезде је увек био да је нама кошарка циљ, а није средство за саморекламерство и приче и подизање рејтинга од анонимуса ка не знам чему", истакао је Човић и честитао Ђурђевдан свим звездашима, али и свим осталим људима јер је у питању велика српска слава.

Како је навео, добро је што је Србија при крају највећег удара пандемије корона вируса.

"Искушења још увек постоје и треба сви да будемо рационални, одговорни и дисциплиновани, водећи рачуна о себи и породицама, а онда и о другим људима. Звезда неће почети са трренинзима док се у потпуности не провери здравствено стање свих играча, два месеца су ван тренинга, имали су вишедневну карантинску изолацију, 28 дана, јер смо 12. марта били у Шпанији, на срећу нисмо играли против Реала чијих је пет играча било заражено".

Човић каже да када су у питању Евролига и АБА лига да ће клуб сачекати 24. мај за када је најављена одлука.

"Сачекаћемо 24. мај и врло смо захвални држави и граду Беогарду што су на контакт Евролиге смогли снаге да се кандидују и пријаве за домаћина у другом формату, свих 18 клубова на једно месту, па шест кола, па Фајнал-ејт и Фајнал-фор. Београд има те капацитете што се тиче и спортског, смештајног, транспортног, медицинског дела. Ми смо од почетка заговорници да се сва првенства завршавају на терену, све остало је стицај околности некаква виша сила, коју нико није планира"

На питање ко ће у Евролигу ако се такмичења не заврше, Човић је рекао:

"Ми о томе не одлучујемо, него Евролига. Они ће се водити својим правилима и кад је Евролига и Еврокуп у питању. Реално је да Црвена звезда игра европско такмичење, али треба водити рачуна и како ће почети следећа сезоне. Србија јесте добро прошла, али многи други нису".

Он истиче да по неким анализама Србија треба да изађе из пандемије 26. маја, а после тога још месец дана опреза.

"Али у САД и Русији је другачије, неки излазе у јулу, августу, а свет глобално према сингапурској лабораторији требало би да изађе тек 9. децембра 2020. Нисмо сами, када ће се отворите граници, каква ће бити правила путовања, све је отворено, то ће се решавати међудржавним споразумима. Питаће се и СЗО, која би најзад могла да изађе са неким предлозима јер добија велике паре".

"Вакцину можемо да очекујемо за годину дана, свако убрзано откриће отворила би даље полемике, да је била спремна или су научници били моћни. Али, опет битно је да ли су стандарди задовољени. Да се не разумемо погрешно ја сам заговорник вакцине, али вакције која је потпуно безбедна".

На крају, Човиће је прокоментарисао и ситуацију са домаћом Суперлигом, коју нико скоро и не спомиње.

"Никад нисам почињао оно што не можемо да завршимо, зашто бисмо правили тај циркус, да почињемо лигу коју не можемо да завршимо. Ништа се никоме неће десити да се прескочи једна година која је везана за целу ову пошаст као глобалну вишу силу", закључио је Човић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести