Копривица о нападу на злато: Човек планира, Бог се смеје...

БЕОГРАД: Нова сезона у КК Партизан донела је промене играчком кадру, али и "нова-стара" лица у стручном штабу, па је тако после одласка кондиционог тренера Сеада Крџалића, који је прихватио понуду канадског тенисера Милоша Раонића, на његово место дошао проф. др Владимир Копривица, један од најцењенијих стручњака у овој области.
vladimir koprivica
Фото: Tanjug/jutjub/printskrin

Копривица је пре девет година био део стучног штаба Душка Вујошевића, а у тим Андрее Тринкијерија дошао је после ангажмана у мушкој одбојкашкој репрезентацији Србије.

Сада, пред старт сезоне у којој црно-бели имају велике амбиције, поручује да верује да ће на прави начин спремити кошаркаше Партизана и помоћи им да имају успешну сезону.

Ово је изненађење и за мене да сам овде. После одмора звали су ме из Партизана. Била је ситуација да је изненада отишао кондициони тренер, а да је остао млад човек који тражи помоћ, што је разумљиво. Он је мој бивши студент. Дошао сам као пријатељ и човек, који је у овом клубу провео дивне године. Дошао сам да помогнем као велики партизановац и човек који воли овај клуб и коме је овај клуб много дао, рекао је Копривица Танјугу.

Бивши декан Факултета спорта и фижичког васпитања, кога су многе генерације сматрале омиљеним професором и мотиватором, објаснио је како је замишљена сарадања са црно-белима.

Договор је, а на томе сам инсистирао, да то буде до 1. октобра. Мени тада креће школска година на Факултету за спорт. Видећу да ли ћу да наставим сарадњу и у ком облику, пошто морам да поразговорама и са људима са факултета и са људима из Партизана. Видећемо после 1. октобра, рекао је он.

Својевремено му је Душко Вујошевић дао потпуну слободу у свом делу посла. Копривица истиче да је таква ситуација и са Тринкијеријем, који је изјавио да је професор у топ 10 на свету у свом послу.

Већ је имам. Свака слобода је велика одговорност. Што више слободе, то више одговорности. Када вам неко нешто диктира, ви нисте слободни, али вам је лакше. Када имате слободу и морате да креирате, то је увек велика одговорност. Учестоваћу у планирању и програмирању тренинга у фижичком делу. Мислим да је тренер Тринкијери изванредан мотиватор, састав стручног штаба такође је изванредан. Играче још увек не познајем. По природи сам увек оптимиста и верујем у рад и људе. Надам се да моја надања нису без основа, рекао је Копривица.

Ростер Паризана за предстојећу сезону знатно је измењен у односу на претходну. Седам нових играча је дошло у тим, а предњаче странци.

Моји утисци су да је ово екипа која ће моћи да држи висок интензитет са свих 12 играчца. Нажалост, има велики број страних играча, што је још један покажатељ како наша домаћа кошарка полако не нестаје, него фунционише на нижем нивоу. Немамо много наших младих талената што је била каратеристика Партизана свих претходних деценија. Надам се да је ово само један прелазни моменат. Решења нису овде, него у раду са млађим категоријама. Видим да је КСС преузео мере да се то унапреди, па се надајмо великим талентима и нашим људи који ће задовољити домаћу публику, рекао је он.

Копривица је истакао и да ће за њега бити изазов да се прилагоди новонасталој ситуацији у кошарци, у којој је дошло до спајања сезона што доводи до великог броја повреда играча, што се види и пред почетак Светског првенства у Кини, када су многе репрезентације остале без кључних кошаркаша.

У кошарци се променила сезона. Некада је почињала раније и имали смо два и по месеца припреме. Могли смо у миру да трчимо у природи, да јачамо постепено... Сад је све то скраћено и тражи се од играча да буду добро припремљени. Много је повређених играча, све је то последица спајање сезона и недостатка одмора и времена за постепено увођење у тренинг. То ће бити проблем и са клубовима. За мене је једна врста изазазова та нова ситуација, на коју морамо да одговоримо одговарајућим планом и програмом и да прилагодимо све да будемо што спремни, што здравији и да добро стартујемо у сезони.

Копривица је истакао и да ова екипа црно-белих може да буде конкурент ривалима како у АБА лиги, као и у Еврокупу.

Не побеђују увек најбољи, већ они који су максимално дисциплиновани и посвећени, који имају јасан циљ и заједништво, који знају да је то један трновит пут, од трња до звезда. То треба омогућити тренингом да би утакмице биле лакши део посла. Сваки тренер који тако ради он има успеха. Утакмица мора бити задовољство, финални део свих напора.
Србија сутра почиње такмичење на Светском првенству у Кини и један од фавортита за медаљу. Јавност у Србији, као и увек има велика очекивања, а у ваздуху су и приче о злату.

Не волим што се то помиње. Освајали смо ми и раније златне медаље. То је велики притисак на репрезентативце. Чињеница је да имамо изванредан тим, велики број играча је дуго заједно. То је велики квалитет, јако су мотивисани ... Мислим да ћемо постићи одличан резултат. Злато вам нико не може гарантовати, то је увек једна утакмица. Надајмо се да ће нас лепо представити и сигран сам да ће тако бити. Имамо и састав и стручни штаб и атмосферу за велики резултат. Када би се унапред знало, то не би био спорт. Својим студентима волим да кажем оно чувено "Човек планира, Бог се смеје, закључио је Копривица.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести