Кошаркаши Војводине још нису почели припреме: Ни на небу, ни на земљи

Сви клубови који ће се такмичити у Кошаркашкој лиги Србије почели су припреме, доводе појачања и праве тимове, док новосадска Војводина не зна ни да ли ће се, после 71 године постојања, уопште такмичити!
sole soli fica
Фото: Екипа Војводине из претходне сезоне се полако осипа, фото: (Дневник, Ф. Бакић)

Подсећања ради, по правилима Кошаркашког савеза Србије од сезоне 2019/2020 у КЛС могу да наступају клубови са буyетом од најмање 12 милиона динара, а новосадски црвено – бели нису ни близу те цифре. Град је обећао помоћ, али један од поверилаца је пустио меницу, блокирао клупски рачун и на тај начин закомпликовао сценарио по ком би КК Војводина почео да стаје на здраве ноге.

- Време пролази, ништа се не дешава и ситуација постаје крајње озбиљна – каже законски заступник КК Војводина Радомир Јованчевић. – Пуштени предлог за извршење је направио проблем, али не ради се о цифри која представља непремостиву тешкоћу, далеко од тога. Неизвесност нас је већ скупо коштала, играчи нам одлазе. Клуб су већ напустили Милош Грубор, Алекса Бировљев и Алекса Стојановић. Остајемо без квалитетних играча, без деце овог клуба, која су требала да буду носиоци игре у будућности.


Апел градоначелнику

Законски заступник КК Војводина упутио је молбу градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу.

- Захваљујући градиначелнику, после 14 година клуб је добио просторије, али плашим се да, уколико се овако настави, неће имати ко да у њима борави. Молим градоначелника Вучевића да не дозволи да се угаси Војводина, која пуну 71 годину такмичила. Апелујем да пронађе начин да клуб настави да егзистира и стане на здраве ноге – рекао је Јованчевић.


Управо два последња одласка имењака, новосадске деце Бировљева и Стојановића, одсликава стање не само у КК Војводина, него и у кошарци војвођанске престонице. Поменути двојац је отишао у Мркоњић Град, место у Републици Српској од једва 7.000 становника, без велике кошаркашке традиције. Но, тамошњи ентузијасти су направили респектабилан клуб који, ето, без проблема пазари играче и у 50 пута већем и економски неупоредиво снажнијем Новом Саду.

Највећи град Војводине, чудним сплетом околности, већ годинама нема мушки кошаркашки клуб у АБА лиги. Ни по јада за то, што би се рекло, али невоља је што нема ни у АБА 2 лиги, само један (Војводину, ако уопште опстане) у КЛС и ни један у Другој лиги. Додатни апсурд је да Војводина одавно није имала квалитетнију јуниорску и кадетску екипу, али због стања у клубу питање је да ли ће се опште такмичити ове сезоне. За тренера сениорског тима био је виђен искусни стручњак репрезентативног калибра Мирослав Мута Николић, али ако нема клуба, нема ни тренера. Пат позиција која никоме не служи на част, сем ако неко заиста има за циљ да угаси једини новосадски клуб у савезном рангу такмичења.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести