Савановић: Ако ћемо један кикс сматрати дебаклом...

БЕОГРАД: Некадашњи кошаркашки репрезентативац Душко Савановић оценио је да се пораз Србије у елиминационој фази Светског првенства у Кини не може сматрати дебаклом.
Savanović Dušan/EPA/SVEN HOPPE
Фото: EPA/SVEN HOPPE/Savanović Dušan

"Не знам да ли је то кикс, ми то много негативно гледамо. Ако ћемо искрено, репрезентација је у овом моменту подбацила само једну утакмицу. Успех би био бити међу четири најбоље репрезентације света. Фалила нам је само једна утакмица до тога. Имали смо утакмицу са Шпанијом која се не броји. Ако ћемо тај један кикс сматрати дебаклом, скандалом како се описује кроз јавност... Ја не бих придавао толики значај. Остаје генерација сјајних кошаркаша, који ће бити феноменални играчи и у будућности. Србија треба да се поноси таквим видом игре и приступом. Изгледали смо јако добро, имамо добар однос с јавношћу... Није прошло на овом првенству, проћи ће на другом", рекао је Савановић Танјугу.

Он је додао да не треба тражити кривце за расплет ситуације.

"Кривца не треба тражити нигде, ништа зло се није ни десило. Можда негде није функционисало најбоље, можда момци нису знали да препознају како се понашати у поразу. Можда их је пораз од Шпаније много ошамутио. Све остало је људски и спортски."

Србија је у припремном периоду победила на свих 10 мечева, групну фазу одиграла без пораза, након чега су уследили неуспеси против Шпаније и Аргентине. На тим мечевима је изгледало је да енергија напустила српски тим.

"Можда је тако деловало, али није било. Није било без енергије. Не знам зашто се провлачи то да није било срчаности, енергије... То је сулудо. Ти можеш да играш добро или лоше. На крају крајева, ствар је концентрације, да у тим моментима где она долази највише до изражаја, нису били при себи. Сви гледамо кроз резултат, они нису прошли даље. То је тај фактор о којем Србија бруји", рекао је он.

Савановић је истако да победнички низ на припремама није заварао изабранике Александра Ђорђевића и да није створио лажну слику.

"Они су велики професионалци, одрасли људи. Тешко да их је то могло да спута, тај елемент сигурно није био у игри. Имали су они праву слику".

Србија данас од 13 сати игра против САД у разигравњу од 5. до 8. места.

"Лепо је бити на Светском првенству и да играш за 15. место, ти учествујеш у томе. Сам одлазак је прелепа ствар. Та утакмица нема значај, али када играш за Србију и када носиш дрес и када играш и у пријатељским утакмицама, ти представљаш своју државу. Мислим да су они тога свесни", закључио је Савановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести