Звезда издржала и дошла до првенца

Иако су водили током целог меча, кошаркаши Звезде ушли су у неизвесну завршницу у којој су се, на срећу, много боље снашли од гостију из Шпаније и забележили вредну победу.
zvezda barsa 20 October 2017. EPA ANDREJ CUKIC.jpg (
Фото: Epa (Andrej Cukic)

Много боље и са више енергије почели су црвено – бели, а посебно расположени су били Милко Бјелица и Матијас Лесор, чија су закуцавања изазивала ерупцију одушевљења у хали. Одбрана Звезде је у првој деоници била на препознатљивом, добром нивоу, а уз то су се гости из Каталоније прилично мучили са шутем. Епилог таквог развоја догађаја била је двоцифрена предност београдског тима (20:10) након закуцавања Лесора.

Почетком друге дењонице, чињеницу да је Звезди застао шут изван линије 6,75 компензовала је чврста одбрана, па су црвено – бели одржавали предност. Ипак, смањила је Барселона на пет поена заостатка (33:28), али су Бјелица и Радичевић поентирали и Звезда се убрзо вратила на двоцифрен вишак. На полувремену, српски шампион је имао 12 поена предности ( 44:32).

Почетак другог полувремема донело је изједначену игру. Барселона је у неколико наврата упсела да се спусти на једноцифрен заостатак, али се Звезда брзо ври држала ривала на одстојању, не дозвољавајући преокрет. Тако је било и у 28. минуту, када је после серије Барсе од 7:0 Перо Антић погодио тројку за вођство црвено – белих од 60:50. Но, у другој половини треће четвртине разиграо се до тада успавали Ертел, постигавши за четири минута девет поена, па се у поседњу деоницу ушло са 62:57 за наш тим.

Барселона је ухватила прикључак, али црвено – бели су били у константном вођству, Каталонци су у неколико наврата успевали да се приближе, али не и да преломе меч у своју корист. Високи играчи Барсе ушли су у проблем са фауловима, али управо је Анте Томић закуцавањем смањио на 77:75. Драма је била на видику, поготово када је два минута пре краја на семафору стајало 82:82. Ипак, Бјелиоца је био сигуран, поентирао је и Рочести за предност Звезде од 86:82, и испоставило се да су типоени трасирали пут Звезди до евролигашког првенца.

Црвена звездаБарселона 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25)

БЕОГРАД: хала “Александар Николић”, гледалаца: 6.000. Судије: Латисевс (Летонија), Патернико (Италија) и Пастусјак (Пољска). 

Ц. ЗВЕЗДА: Кешељ, Радичевић, Лазић, Лазаревић, Антић, Добрић, Фелдин, Јанковић, Рочести, Лесор, Јовановић, Бјелица.

БАРСЕЛОНА: Серафин, Рибас, Пресеј, Ханга, Наваро, Ертел, Везенков, Курукс, Ориола, Копонен, Томић, Моерман.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести