Куп Европе: Уз навијаче изненађење није искључено

Један од ретких спортских колектива са територије Војводине који је довео европску елиту је Стонотениски клуб Нови Сад, чије чланице већ годинама уназад представљају нашу земљу у овом спорту

у мушкој и женској конкуренцији. Неприкосновене домаће владарке владарке у свима категоријама крећу с европском причом од 3. кола, као домаћини пошто су сврстене међу осам носилаца. Изабранице Ђорђа Бошњаковића данас од 17 часова, у стонотениској сали Спенса, дочекаће португалску екипу Сао Жоао за коју наступа прва играчица репрезентације Бразила, Кинескиња Лу Гуи.

Новосађанке не страхују од ривала, шампионски  сасатав је остао на окупу, уз појачање јуниорске првакиње и репрезентативке, 16-годишње Сабине Шурјан.
– Радује ме форма наших играчица, коју смо темпирали за почетак европског такмичења. Њој је допринео и наступ у репрезентативном дресу на ЕП у Будимпешти, као и на утакмицама Европске лиге против Чешке и Литваније –  каже тренер Ђорђе Бошњаковић.

Жеља је да се направи искорак у Европи у односу на прошлу годину када је остварен изузетан резултат, пласман у 5. коло.
– Годину дана смо зрелији и верујем да смо кадри, уз поштовање ривала, да приредимо изненађење. Сматрам да су шансе за успех пођеднаке. Ни прошле године ситуација није ништа била другачија када смо били бољи од румунског првака Думбровице из Темишвара. Мало ко је очекивао победу, а ми смо успели да начинимо изненађење. Можда би могли и сада да нешто слично урадимо. Ли Гуи може да победи у две партије и олакша пут свом тиму ка успеху, међутим, Анита Максути и Викторија Тружински умеле су да победе и најбоље. Очекујем да би меч могле да одлуче партије на позицији друге и треће играчице – сматра Бошњаковић.

Очи присталица домаћег тима биће упрте пре свих у  Анету Максути, за коју се сматра да може да буде превага на тасу новосадске екипе. на ваги и да Новосађанкама олакша пут до три добијене партије и пласма међу 12 најбољих екипа у Купу Европе.
– За разлику од Кинескиње коју сви добро познајемо, непознаница нам је Рускиња у португалској екипи коју нисмо имали прилику да је гледамо. Неопходне информације смо добили од наше репрезентативке Ана Марије Ердељи, која дуго живи у Португалији. Надам се да ћемо уз помоћ навијача стићи до следећег кола и пласмана међу 12 најбољих екипа у Купу Европе– казала је Анета Максути.

Меч почиње у 17 часова у стонотениској дворани, улаз је бесплатан.

Ј. Галић

Јуниорке иду на СП

Актуелни европски вицешампион, женска јуниорска репрезентација Србије, удара глазуру на припреме спроведене у Новом Саду пред Светско стонотениско првенство, које почиње 6. децембра у Кејптауну у Јужноафричкој Републици. Наше јуниорке спаринговале су са чланицама Новог Сада, које ће данас покушати да приреде изненађење на евро сцени. Селектор Николае Лупулеску задовољан је завршним припремама.

– У Кејптауну ћемо заокружити изузетно напорну репрезентативну годину. Претходна три месеца углавном смо провели ван граница наше земље. Учествовали смо на четири међународна Про тура, а један део припрема смо одрадили у Линцу. Наше играчице тек другу годину су јуниорке, а у премијерној сезони стигле су до 2. места  на ЕП, што је било мимо свих очекивања. Шта ћемо урадити на СП зависиће од жреба. Са сигурношћу могу да кажем да сваког ривала можемо да победимо, изузев азијских селекција, иако су наше девојке знале да побеђују Кинескиње и Јапанке – рекао је Лупулеску.

Подмладак највећа подршка екипи
Стони тенис је можда и најпопуларнији рекреативни спорт на свету, играју га сви, од најмлађих до оних у позним годинама. Например, СТК Нови Сад има изузетно младе сениорске екипе у обе конкуренције и  у својој омладинској школи  стотинак девојчица и дечака. Баш они, полазници стонотениске школе ће бити највећа подршка својим узорима у клубу на данашњем мечу 3. кола Купа Европе, што је свакако и  подршка Граду Новом Саду као омладинској престоници Старог континента 2019. године.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести