Љепић, Милановић и Пајчин фишеровски

У организацији Новосадског дечјег шаховског клуба Шахматни кружок, а у сарадњи са ШС Војводине и под покровитељством Града Новог Сада, у просторијама ОШ “Жарко Зрењанин”,

одржан је још један у низу значајних дечијих турнира, под називом - Акција шах у школе. Поред бројних Новосађана учествовало је и стотинак деце из основних школа Врбаса, Зрењанина, Панчева, Бачке Паланке, Чуруга, Беочина...

Турнир су отворили председник ШСВ доц. др Мирослав Копања, директор ОШ “Жарко Зрењанин” Жарко Мушицки и председник НДШК Шахматни кружок Данко Бокан. Судиле су искусне и реномиране националне судије Станислава Недељковић и Стеван Јовић, а помагали су им учитељица Софија Радојчин, Петар Миличевић, Томислав Навратил, Цветко Вуковић и Светозар Миличевић. Играло се у 6 старосних група, 4 код дечака и две код девојчица.

У групи најмлађих дечака из првог и другог разреда тријумфовао је Андреј Љепић са фишеровских 6 поена из 6 партија! Запамтимо ово име, јер како је рекао искусни тренер и велемајстор Горан Косановић, Андреј је нови бисер нашег шаха и смеши му се лепа шаховска будућност. Друго место освојио је Страхиња Станић са 5 поена, док је треће припало Радивоју Војиновићу са пола поена мање. Код нешто старијих дечака из трећег и четвртог разреда победио је, према очекивању, ненадмашни Марко Милановић, такође са фишеровских 6 поена из 6 партија! Друго и треће место поделили су Никола Марковић и Михајло Домбровски са 5 поена.

Међу дечацима из петог и шестог разреда такође се на победничком постољу издвојио јасан фаворит од почетка Лав Пајчин који је, као и његови млађи другари Андреј и Марко, победио све своје противнике! Лав је, иначе, поникао и још увек тренира у врло успешној шаховској школи новосадског ФИДЕ мајстора Жељка Медара. Друго место у овој групи освојио је Иван Беренић са 3,5 поена, док су се на деоби трећег места нашла чак четворица такмичара са 2,5 поена, а најуспешнији међу њима је био Мирко Букинац. У најстаријој групи дечака било је врло неизвесно до самог краја, а победио је Душан Бранчић са 4,5 поена, испред Стефана Лончарског и Филипа Павлова који су сакупили по 4 поена.

У конкуренцији девојчица од првог до четвртог разреда нашло се 13 такмичарки, а прво место су поделиле Теодора Јанковић и Ања Јовановић које су сакупиле по 4,5 поена. Пехар је припао Теодори будући да је имала боље додатне критеријуме. Да су у овој групи девојчице биле прилично изједначене говори и чињеница да је треће место поделило чак шест такмичарки са 3 поена, а Бухолц је пресудио да бронзана медаља припадне Лани Миловић.

Међу старијим девојчицама од петог до осмог разреда било је 7 такмичарки које су одиграле турнир по Бергер систему у 7 кола. Убедљиво је победила Миа Мићин са 5,5 поена, док је сребрна медаља припала Маријани Крминац са 4 поена. Треће место су поделиле Милана Јовановић и Милица Античевић са по 3,5 поена, али се бронзом окитила Милана.

Турнир је протекао у изванредној организацији, а домаћин се потрудио да сви буду задовољни. Велики број пехара и медаља, као и бројни поклони за децу у виду вредних робних награда и сувенира никога нису оставили равнодушним. Услужно особље је припремило сендвиче, сокове, кифлице, кафе и друга освежења, како би деца и пратиоци могли да се окрепе. Представници школе су свима били на услузи и гостима још једном показали да је Нови Сад заиста град добрих и љубазних људи.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести