Марина Гајчин други пут шампионка

Традиционални шаховски турнир Сомбор опен – Меморијал Драгана Милићевића 2015. године, одржан је у просторијама Сомборског шаховског клуба, уз учешће 18 шахиста из града и околине.

 Након девет веома узбудљивих кола, прво место заузела је 14-годишња Марина Гајчин, ФИДЕ мајстор и члан Сомборског шаховског клуба. Марина је у последњих 6 кола остварила феноменални низ од 6 узастопних победа и са укупно 7,5 поена по други пут у својој каријери освојила Сомбор опен.

Ова веома талентована млада дама шахом се бави од своје пете године, од када и успешно сарађује са прослављеним ФИДЕ тренером и ФИДЕ мајстором Јосипом Декићем. Марина је већ имала неколико изузетних резултата на међународној сцени, међу којима се истичу деоба 3. и 4. места на Европском првенству за кадете у Грузији 2014. године, у категорији девојчица до 14 година, затим злато за репрезентацију Србије на Европском првенству за младе у убрзаном и брзопотезном шаху у Новом Саду 2015. године, као и сребрну медаљу на истом турниру у појединачној конкуренцији девојчица до 14 година. Такође, Марина је седам пута освајала титулу кадетског првака Војводине, а пет пута је била и шампионка државе, уз два сребрна одличја. Овако дугачак низ изузетних успеха омогућио је Марини да постане најмлађи ФИДЕ мајстор у Србији, а само је питање дана када ће освојити и неку од виших титула.

Сомбор опен је турнир који се одржава већ трећу годину за редом. Меморијал је посвећен Драгану Милићевићу, великом шаховском раднику, националном судији, мајсторском кандидату и човеку који је и покретач рејтингованог турнира Сомбор опен. Драган Милићевић је живео у месту Светозар Милетић код Сомбора. Био је председник ШК Лемеш из Светозара Милетића, дугогодишњи члан Сомборског шаховског клуба и један од оснивача Сомборског општинског савеза шаховских клубова.

Након његове преране смрти, 21. септембра 2013. године, настављена је традиција одржавања Сомбор опена три пута годишње, а јесењи турнир је уједно постао и меморијални и организује се Драгану Драгиши Милићевићу у част, као покретачу истог. Победник првог Меморијалног турнира из 2013. године је Миодраг Шљукић, а прошлогодишња победница, ЖФМ Марина Гајчин, ове године је титулу успешно и одбранила, те најавила нову серију сјајних успеха у игри на 64 поља. Први фаворит на турниру, Сомборац Синиша Пезељ, са 7 поена освојио је друго место, а једина два пораза претрпео је од победнице Марине Гајчин и трећепласираног на овом турниру, Миодрага Шљукића, који је сакупио 6,5 поена.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести