Марини Гајчин бронзана медаља

У Новом Саду је почело Европско првенство за младе у убрзаном и брзопотезном шаху. Првенство је отворио председник Светске шаховске зоне ФИДЕ 1.5 и председник Шаховског савеза Војводине доц. др Мирослав Копања.

Ово такмичење су подржали Министарство омладине и спорта, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Град Нови Сад, Новосадски сајам и компанија Дунав осигурање.

На Првенству учествује преко 300 играча из 21 земље, а у досадашњем делу појединачног такмичења по убрзаном темпу млади шахисти из Србије су постигли запажене резултате. Најсјајнија од свих је свакако бронзана медаља у конкуренцији до 16 година једне од најталентованијих шахисткиња са ових простора, ФИДЕ мајстора Марине Гајчин. После нешто слабијег старта са 3,5 поена из 6 партија, Марина као да се пробудила и одличном игром везала три победе у последња три кола, које су је довеле на победничко постоље.

Још неколико наших представника је било надомак неког од одличја, али су за длаку остали без њих. Најближе томе биле су Јована Срдановић и Катарина Несторовић које су у категорији девојчица до 14 година заузеле 4. односно 6. место са по 5,5 поена. Треба похвалити и вредан резултат Ање Јовановић до 10 година и Теодоре Ињац у најстаријој групи до 18 година које су освојиле високо 5. место такође са по 5,5 поена. Награде најбољима на овом делу такмичења уручивали су Мирослав Копања, Данко Бокан, секретар ШСВ и Бранко Тадић, члан ИО Шаховског савеза Србије.

Првенство се наставља надметањима у суперфиналу, првенством у решавању шаховских проблема, затим убрзаним екипним првенством и брзопотезним првенством. Церемонија доделе пехара, медаља и других награда најуспешнијим такмичарима предвиђена је за вечерас, од 20.30 часова у Мастер центру на Новосадском сајму, а на појединачном брзопотезном првенству 30. децембра, од 13 часова.


Победник Иван Титов

Завршен је финални турнир 85. Првенства Новог Сада на коме се надметало 24 играча. По лепој традицији сваки турнир је посвећен успомени на неког од бивших новосадских шампиона, па је то овога пута било сећање на интернационалног мајстора Антона Дежеа (1940-1991), а повод је 25 година од његове преране смрти. Деже је био вишеструки првак Војводине и Новог Сада, репрезентативац Југославије и шахиста који је одиграо највише партија за наш најстарији клуб НШК – чак 442 пута!

После занимљивих и борбених девет кола,тријумфовао је Иван Титов, коме је ово прва титула првака града. Стартовао је са четири победе, избио на врх табеле и ту предност успешно је сачувао до краја. За неке је ова његова победа изненађење, али за оне који боље познају његово шаховско знање се овакав резултат очекивао и раније. У борбу за титулу активно се укључио и најмлађи учесник, 14-огодишњи Дејан Оморјан, који свакодневно шаховски напредује. Друго место је за њега одличан резултат и он је свакако наша нова шаховска нада.

Бранилац титуле Срђан Рогач није био у најбољој форми, али је својим искуством догурао до солидног трећег места. Свакако да би борба за титулу била интересантнија да се највећи фаворит Дејан Лескур није разболео после петог кола и морао да иступи са турнира. Треба још поменути добре пласмане Синише Ремецког и младог студента из Куле Милоша Остојића, те запажен и борбен наступ три младе шахисткиње: Светлане Стојадинов, Јасмине Гајчин и Иване Литричин. Овим дамама је организатор турнира, Шаховски савез Новог Сада, уручио специјалне позиве.

Коначан пласман: 1. Иван Титов 7,5 поена, 2. Дејан Оморјан 7, 3. Срђан Рогач 6,5, 4. Синиша Ремецки 6, 5. Милош Остојић 5,5, 6-10. Жељко Медар, Жива Марков, Милош Торбица, Предраг Вујиновић и Рамо Мујагић 5 поена, 11-12. Љубомир Милосавац и Миодраг Дражић 4,5 поена, 13-18. Велимир Петрушић, Дејан Лескур (иступио после 5. кола), Новица Матић, Милан Илијћ, Мирослав Пантић и Александар Младеновић 4 поена, 19-21. Божидар Карличић, Светлана Стојадинов и Јасмина Гајчин 3 поена, 22-23. Никола Петровић (иступио после 5. кола) и Ивана Литричин 2 поена, и 24. Томислав Вујевић 1,5 поен.

Турнир је игран у просторијама НШК-а и успешно га је организовао ШС Новог Сада, уз помоћ Ротари клуба Дунав Петроварадин. Награђено је првих осам такмичара по пласману.

К. Нотарош

Припремила: Ива Узелац

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести