Маркушу измакла медаља

На Купу европских шампиона у Новом Саду тријумфовала је екипа Алкалоида из Македоније, коју је као капитен предводио наш познати велемајстор Драгољуб Јаћимовић.

Македонци су у коначном пласману претекли првог носиоца на турниру, фаворизовану екипу Сибериа, за коју је на првој табли наступао некадашњи светски шампион Владимир Крамник.

Наша најбоља екипа, државни шампион ВШК Свети Николај Српски из Ваљева, морала је да се задовољи 9. местом, иако је могла чак и до медаље. Ваљевцима је у последњем колу била потребна победа против изузетно јаке екипе Одлар из Азербејyана за коју су наступали познати велемајстори Рауф Мамедов, Тејмур Раyабов, Аркадиј Најдич, Елтај Сафарли, Емил Сутовски и Васиф Дурарбајли. Иако је Маркуш у великом стилу победио Сутовског, то није било довољно за победу у мечу будући да су Рапорт и Морозевич морали да потпишу предају против Раyабова и Најдича, док су остале партије завршене ремијем. Како се касније испоставило, са победом у овом мечу Ваљевци би се изједначили са Алкалоидом на првом месту и освојили најмање сребрну медаљу.

Осим за овим изванредним резултатом, остаје жал и за медаљом велемајстора Роберта Маркуша за појединачни резултат на 5. табли. Иако је по освојеним бодовима Маркуш био на првом месту са 5,5 из 7, рачунато према перформансу био је тек четврти, јер су га претекли велемајстори Антон Коробов (5 из 6), Александар Мојсенко (5 из 6) и Данијел Вокатуро (4 из 5). И поред тога, Маркуш може бити веома задовољан одличном игром коју је пружио против познатих светских шахиста. Пред његовим убојитим оружјем редом су падали Руси Андреј Алексејев и Рамил Фајцракманов, затим Дејан Динев из Македоније, одлични Кинез Хао Ванг и као круна одличног наступа у последњем колу Емил Сутовски. Реми је препустио само Французу Етјен Бакроу, док је једино Максиму Матлакову пошло за руком да га победи.

Раме уз раме са Маркушем одиграо је и његов саиграч из екипе и уједно дугогодишњи водећи играч наше репрезентације, велемајстор Иван Иванишевић. Без изгубљене партије, са 2 победе и 5 ремија, Иван је показао да може више него успешно да парира великим именима светског шаха. То је на својој кожи најбоље осетио велемајстор Алексеј Широв кога је Иванишевић савладао филигрански прецизном игром у завршници. Ни врхунски велемајстори Петер Леко и Ксиангзи Бу нису могли да пронађу рецепт против разиграног Ивана, тако да су ови дуели завршени борбеним ремијима.

Било би неправедно не похвалити наше младе играче који су на овако елитном такмичењу у потпуности оправдали поверење својих клубова и одиграли чак и изнад својих могућности. То се пре свега односи на Омладински шаховски клуб Параћин и његове играче, Милана Зајића, Николу Радовановића, Стефана Младеновића, Уроша Цветановића и Матију Ивића. Ови сјајни момци су, уз Дејана Бранковића и Милана Дезелина, у завршници турнира дошли до деобе високог 9. места и у последњем колу жреб им је за противнике доделио страшни чешки тим Нови Бор. Тако су Параћинци добили животну прилику да одиграју партију против врхунских светских шахиста као што су Давид Навара, Алексеј Широв, Хао Ванг, Виктор Лазничка, Кришнан Шашикиран и Матеус Бартел. Ово искуство ће сигурно бити непроцењиво за њихов даљи шаховски развој и само је питање времена када ће неко од њих кренути стопама Милана Зајића и освојити титулу велемајстора.

Још једна наша млада екипа, Јелица ПЕП из Горачића, показала је да има нову генерацију младих шахиста чија ће каријера сасвим сигурно ићи узлазном линијом. Поред велемајстора Бобана Богосављевића који је доста успешно одржавао прву таблу, одличан резултат постигао је и интермајстор Милош Рогановић који није изгубио ниједну партију и на високој другој табли освојио одличних 4,5 из 7. Страшни Вук Ђорђевић напредује крупним корацима и, иако је на овом турниру изгубио неколико рејтинг поена, стекао је изузетно важно искуство за свој будући шаховски развој. Интермајстор Михајло Радовановић је остварио одличних 4 из 7 одигравши у границама свој рејтинга, док су близанци, Јанко и Лука Радовић постигли 4,5 односно 3,5 из 7, што је за сваку похвалу, имајући у виду њихову младост и недостатак искуства на међународној сцени. Свима њима ће овај турнир свакако помоћи да сагледају сопствене слабости и усмере све своје снаге на отклањање истих, како би неоспоран таленат који поседују избрусили до европских и светских висина.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести