Миладинов: Неопходна реорганизација такмичења

Претходног викенда завршена су такмичења у већини војвођанских шаховских лига, о чему своје утиске износи међународни шаховски судија Милан Миладинов,

 будући да већ неколико година обавља дужност комесара за суђење Шаховског савеза Војводине.

Углавном вас знају као међународног шаховског судију и врсног познаваоца шаховских правила, али ви сте заправо и одличан шахиста. Када сте почели да се бавите шахом?

- Шах сам играо као дете у основној школи и био сам у петом разреду појединачни првак ОШ “Бранко Радичевић” у Новом Саду.

Како је текао ваш шаховски развој, за које клубове сте наступали?

- Као добар пионир и потом омладински првак Новог Сада био сам члан Новосадског шаховског клуба почев од 1958, да би 1964. године играо омладинску таблу за екипу НШК-а у првој лиги Југославије у Пули. Касније сам играо за неколико локалних клубова, новосадски Железничар, футошки Партизан и новосадску Бубамару.

Шта вас је навело на одлуку да започнете каријеру шаховског судије?

- Нисам био задовољан својим стилом игре па самим тим ни резултатима, а са друге стране нисам био спреман да се посветим професионалном игрању шаха. Шах сам волео и сада волим, па сам као судија пронашао себе.

Колико је у вашем случају трајао успон од општинског па све до ранга међународног судије и која сте најзначајнија такмичења судили?

- Тај пут је трајао око 10 година, а између осталог судио сам на Шаховској олимпијади у Новом Саду 1990. године и на Олимпијади у Јеревану (Јерменија) 1996. године.

Ваши семинари за обуку шаховских судија су изузетно посећени - чему дугујете такав успех, да ли је тајна у богатом искуству које поседујете?

- Преко 30 година судим и покушавам, док још могу, да оспособим што више шахиста за обављање судијског посла, јер иако на папиру имамо око 400 судија у Војводини, само 70–80 њих активно суди. Променио сам начин предавања и одвијања семинара, а такође и полагање испита, те сада семинари трају два дана, а трећег дана се полаже. Саставио сам тестове за полагање тако да обухватају питања из свих делова градива, те кандидати не зависе од извлачења питања на срећу. Мислим да су многи шахисти схватили да бити истовремено судија и играч има својих предности.

Колико су војвођанске судије едуковане и да ли ту има простора за побољшања?

- Наше судије су углавном добро едуковане, а ове године смо добили и шест нових ФИДЕ судија на семинару у Великом Градишту. Наравно, има и оних који су давно положили судијске испите а нису у току са најновијим изменама у ФИДЕ правилима игре и зато једном годишње одржавамо саветовања. Амбициозне судије имају могућност да полажу за више рангове на семинарима који се одржавају два пута годишње.

Када се планира наредни семинар за шаховске судије у Војводини и где би се он одржао?

- Следећи семинар планирамо за крај новембра у Новом Саду и позивамо све заинтересоване да нам се пријаве преко ШС Војводине.

Ви сте и уредник два шаховска сајта, чиме се они баве?

- На једном (www.chessnovisad.in.rs) објављују се резултати свих шаховских догађаја, турнира и лига, а на другом (www.sahovskafarma.wordpress.com) шахисти могу да дискутују о занимљивим и актуелним темама из нашег спорта.

Можете ли појаснити шта подразумева функција комесара за суђење и које су ваше обавезе?

- Комесар за суђење је једна прилично захтевна и одговорна дужност. Морам да учествујем у сваком спору у лигашком такмичењу који се не заврши одлуком судије на мечу, већ се нека од екипа жали. Такође сам на располагању судијама за време мечева кад не знају како да одлуче у спору око партије која се игра или када проверавају да ли је одлука исправна, јер се понекад десе специјалне ситуације које нису предвиђене правилницима, а које се морају одмах решавати. Поред тога, руководим координаторима појединачних лига и мени се достављају резултати свих лига, а потом их постављам на свој сајт и прослеђујем модератору сајта ШС Војводине, тако да након одиграног кола исто вече имамо све резултате на сајту. На крају, такмичарској комисији припремам мишљење у вези неког спора, а када је потребно консултујем и друге искусне међународне судије у Војводини.

Како бисте прокоментарисали управо завршене војвођанске лиге, групе Срем, Банат и Бачка?

- Ове лиге су трећи ранг такмичења у Србији. Победили су најорганизованији и углавном најјачи клубови. Реорганизацијом смо Бачку и Банатску лигу поделили на групе север и југ са по 10 екипа у свакој и тиме смањили трошкове клубовима, јер имају 9 уместо 11 мечева, а и не морају да путују тако далеко као до сада. Сремска лига је остала иста, јер у Срему постоји само 22 клуба и то 11 у трећем и 11 у четвртом рангу. Међутим, и поред користи од реорганизације, због недостатка новца клубови све чешће имају проблем да путују на мечеве и плате судије и остале трошкове као што је регистрација клуба, рејтинг такса и др. Многи клубови неће бити у могућности да наступе идуће године, ако се дотирање од стране општина и месних заједница не поправи.  

Да ли сматрате да је овакав систем играња лиге, са шест сениора и обавезном омладинском и женском таблом, добар или би га требало мењати?

- Мислим да је овакав систем застарео и да га треба мењати још колико ове године. Овако је било још пре 40 година и не видим да је то поправило стање у јачини и броју наших шахисткиња и омладинаца. Данашња прва и друга лига имају само по 6 сениора у екипи и то свима одговара. Постоје предлози од скоро свих екипа у Сремској лиги да се број играча у екипи смањи на 5 и да не мора играти жена или омладинац. Ово нарочито због трошкова путовања, а и због обавезних лекарских прегледа за сваког играча у екипи, што повећава трошкове сваког клуба. У Бачкој и Банатској лиги клубови то још не траже, али клубови из најнижег, петог ранга, подржавају ову идеју јер скоро ниједан дословце нема никакву финансијску потпору и поједини чланови шахисти издржавају клуб.

Како бисте оценили тренутно стање војвођанског шаха из угла појединаца и клубова?

- Финансијско стање у око 160 клубова, колико има у Војводини, слабије је него до сада, али са друге стране у 2015. години у Првој лиги Србије за мушкарце имамо 6 клубова од укупно 12, с тим да су НШК и Југовић на прва два места. Осим тога, у Војводини је, поред свих редовних домаћих, организовано више међународних такмичења него икада до сада, што опет говори о напретку нашег шаха и заслузи руководства Савеза.

Шта бисте предложили руководству Савеза у циљу превазилажења постојећих проблема и даљег напретка?

- Осим реорганизације лигашких такмичења, требало би још једном подсетити све војвођанске клубове о захтевима обавезним по новом Закону о спорту и понудити помоћ у том сегменту. Потребно је да се лиценцирају тренери и судије свих клубова, као што је то урађено и у другим спортовима – рекао је.

Ивана Узелац

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести