Милановић поделио друго место

На Првенству Европе за кадете у Прагу најмлађи члан наше делегације, осмогодишњи Марко Милановић из Панчева поделио је друго место!

Марко је сјајно почео турнир са 3 победе из прве 3 партије, а затим се десио неугодан пораз у 4. колу. Но, Марко није очајавао, брзо се сабрао и победио у наредном мечу, а потом је опет уследио лош дан и пораз у 6. колу који га је коштао медаље, како се касније испоставило. Ипак, са 3 победе у последња 3 кола Марко је избио на деобу другог места заједно са још шесторицом дечака који су сакупили по 7 поена. У овој несвакидашњој ситуацији нијансе Бухолца су одлучивале о коначном пласману и по овом критеријуму наш Марко је на крају освојио 6. место.

Остаје жал за медаљом која је измакла за длаку, али за одличја је, осим одличне игре, често потребно имати и мало спортске среће. Да је велики потенцијал и да спада у сам европски врх у групи до 8 година Марко је доказао и победом над првим фаворитом на турниру, Светленом Ивановим из Бугарске. Ускоро ће Марко имати још једну прилику да се бори за медаљу на међународној шаховској сцени, јер 18. октобра почиње Светско првенство за кадете до 8, 10 и 12 година у Батумију у Грузији.

Још један наш веома успешан представник је Михајло Радовановић који је са 6,5 поена поделио 6. место са још шесторицом дечака до 16 година. Михајло је сјајно почео турнир са одличних 4,5 поена из 5 партија, међутим, онда су уследила два неугодна пораза која су га коштала бољег пласмана. Чак ни победе у последња два кола нису могле да накнаде овај губитак, тако да је на крају морао да се задовољи освојеним 12. местом због најслабијег Бухолца у бодовној групи са 6,5 поена. Ипак, Михајло има само 15 година, тако да ће се и наредне године такмичити у групи до 16 година и тада очекујемо да као старији и искуснији заблиста у пуној снази.

И наше младе даме, ЖФМ Јована Миљковић и Анђела Бојичић, приказале су лепу игру и оствариле добар пласман освојивши по 5,5 поена. Јована је заузела 14. место у групи до 18 година, а Анђела 18. место у категорији до 16 година. Анђела је имала прилику и за пласман међу 10 најбољих, али је у последњем колу налетела на врло јаку противницу, ЖФМ Александру Оболенцеву из Русије, иначе другог носиоца на турниру. Храбро се борила, али је ипак претрпела пораз и пала на 18. место.

Од наших кадета још треба похвалити одличну Анастасију Војиновић која је са 5,5 поена освојила 22. место у категорији девојчица до 8 година, као и Луку Будисављевића који је такође са 5,5 поена заузео 38. место у групи дечака до 12 година. Трагичар турнира је вероватно Катарина Несторовић у групи до 14 година, која је после сјајног старта са 4 поена из 5 партија доживела велики пад форме и у преостала 4 кола освојила само 1 поен. На жалост, 5 поена су била недовољна за бољи пласман од освојеног 28. места. Остали наши такмичари су се са око 50 одсто освојених поена пласирали негде у златној средини,што је запажен успех будући да су многи од њих први пут учествовали на овако јаком такмичењу. Пред њима је сигурно блистава будућност и још много прилика да се као кадети опробају у европском и светском шаху.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести