Младост и атмосфера снага екипе

Да је могуће и у тешким временима направити храбар потез и основати шаховски клуб, практично из чисте љубави и ентузијазма, доказују и талентовани младићи из Бачке Паланке

 који су зимус основали ШК Гимназијалац. У родном граду познатог велемајстора Мише Папа данас живи најмлађи шаховски клуб у Србији, а како је дошло до његовог оснивања прича председник клуба Дарко Милешевић.

Апсолвент сте педагогије на Филозофском факултету у Новом Саду, шта је вас и ваше другаре из Гимназије навело да оснујете шаховски клуб?

- Поред жеље за играњем шаха, превладала је и жеља за дружењем. Наиме, свако од нас се са сетом сећао средњошколских дана и шаховске секције коју је годинама из чистог ентузијазма водио проф. Ненад Јатић и која је окупљала велики број ученика. На овој секцији је увек било врло забавно и играо се квалитетан шах. Баш због тога, неколицина бивших ђака Гимназије „20. октобар“ из Бачке Паланке, потпомогнута садашњим ђацима и уз помоћ управе школе, основала је ШК Гимназијалац средином децембра 2015. године – прича Милешевић.

Да ли сте имали помоћ неког старијег и искуснијег приликом оснивања клуба?

- Професора Ненада Јатића сматрам главним „кривцем“ за сва дешавања у претходним месецима. Осим два или три саиграча, који су и пре доласка у гимназију играли шах на озбиљнијем нивоу, нико од нас није био у том свету. На његовим секцијама је сваки од чланова садашњег ШК Гимназијалац постао заљубљеник у ову игру и поверовао у, морам да признам, његов сан да се све то пренесе на озбиљнији ниво и оснује клуб. Тај сан смо годинама заједно делили са њим, да бисмо прошле године одлучили да се ухватимо у коштац са бирократијом, папирима... Велику помоћ смо имали од стране управе Гимназије „20. Октобар“ и дугујемо им велику захвалност на томе. Управу клуба чине великом већином бивши гимназијалци, а чланови су: Милан Чавић, отац и син Ненад и Милан Јатић, браћа Александар и Иван Тот, Стефан Ристић и Дарко Милешевић (председник клуба).

Где су просторије клуба и када се одржавају састанци и секције?

- Просторије клуба нам је уступила Гимназија, као што је то био случај са секцијом коју је у претходним годинама водио проф. Јатић и на томе смо изузетно захвални управи школе. Сматрам да су овим потезом дали пример, али и задатак свим другим школама о начину опхођења према бившим ђацима, а нарочито о томе колико је важно младим људима дати могућности, слободу и преко потребну подршку. Термини у којима се игра шах у Гимназијалцу су уторком и петком од 19 часова,средом од 9 часова. Овом приликом бих позвао заинтересоване Паланчане да нам се придруже и осете атмосферу која влада на нашим окупљањима. Пре свега смо млада и добра екипа, у сталном напретку и унапређивању шаховског знања.

Колико клуб тренутно има играча и којег су узраста?

- Клуб тренутно има 20-ак играча, од којих је 15 озбиљно у намери да се ове сезоне такмичи и редовно долази на састанке. Играчи у клубу су практично подељени на бивше гимназијалце који су и оснивачи (10-ак чланова) и садашње гимназијалце (такође 10-ак чланова). Наравно, то је и једина подела међу нама, сваки члан је једнако важан. Осим горе поменутих, ту су још и Александар Ћурчин, Милош Игњатов и Миљан Дујовић од старијих играча (условно старијих, јер осим проф. Јатића нико није ни близу 30 година), Милош Петрић, Огњен Голић, Милан Марјанов, Сергеј Августинов, Дарко Попадић и Недељко Дувњак, као младе снаге, садашњи гимназијалци, без којих не бисмо успели. Од 15 регистрованих играча, чак шесторица су омладинци и управо у младости видимо нашу прилику да у годинама које следе шаховска јавност чује о ШК Гимназијалац.

Да ли клуб има извор финансирања?

- У овом тренутку клуб све издатке финансира уз помоћ штапа и канапа, из сопственог yепа. У активној смо потрази за спонзорима, а у плану су и разни пројекти помоћу којих ћемо покушати да обезбедимо финансије које су, морам признати, за сада и једини проблем функционисања ШК Гимназијалац. Од самог почетка је став такав да смо сви чланови искључиво из љубави и жеље да играмо шах и дружимо се, стога нам није потребно много новца за функционисање клуба. Ентузијазам нас вуче напред из дана у дан.

Да ли организујете турнире и симултанке?

- Иако имамо тек нешто више од 5 месеци, клуб је већ организовао Светосавски турнир за омладинце, у сарадњи са Гимназијом „20. Октобар“, а као наследник дугогодишње традиције коју је водио проф. Ненад Јатић. Турнир је био врло добро посећен, а учешће су узели и неки од значајних клубова у оквирима државе, Спартак из Суботице као највећи међу њима.
Нове акције су на помолу, у плану су симултанке са житељима Бачке Паланке, којима овом приликом бацамо марамицу у лице, да дођу и покушају да победе неког од нас. Поручујемо суграђанима да нас ускоро очекују на улицама Бачке Паланке и да пазе како вуку потезе. Табла је округла.

Какви су планови за предстојећу сезону?

- У предстојећој сезони ШК Гимназијалац учествоваће у свим акцијама на које физички може да стигне. Дакле, играмо Куп Војводине, а узели смо и учешће у лиги Врбас-Мол, рангу из ког стартујемо, и према коме имамо велике амбиције већ у дебитантској сезони. Осим тога, идеја је и да узмемо учешће на Појединачном првенству Војводине које се у јулу игра у Новом Саду. Ту су и многобројни турнири који се одржавају током целе године и на којима смо већ сада редовни учесници. Понекад и нека награда оде пут Бачке Паланке, као што је био случај на турниру у Бачу прошлог месеца. Имамо неколико играча надомак прве категорије и, уколико све буде текло по плану, планирамо да у неколико наредних година уз константан рад који нас је и до сада одликовао, закорачимо ка некој од титула. Истичем, младост, жеља и љубав према шаху, као и добра атмосфера у екипи су наша снага, и не плашим се да кажем да очекујем од овог клуба вишедеценијско постојање у овом или сличном саставу – истакао је Дарко Милешевић.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести