На старту три изненађења

У просторијама ШК „Бора Костић” почело је првенство клуба и града Вршца. Турнир је окупио јак и уједначен састав од 16 квалитетних играча из Вршца и околине.

У последњи час отказали су МК Попов Зоран, МК Саша Грујић и ФМ Стака Ивковић, а уместо њих наступају МК Милошев Богдан, затим МК Ђорђев Бојан и МК Славко Јовановић.

Турнир је свечано отворен тако што је Зоран Станимировић, комесар лиге у којој се ове године такмичио ШК „Бора Костић”, предао капитену екипе МК Ђорђу Митрованову победнички пехар, који је клубу доделио ШС Војводине. Затим су извучени турнирски бројеви и играчи су се усагласили око темпа и термина одигравања партија. Темпо игре је 90 минута по играчу уз бонус од 30 секунди за сваки одиграни потез.

У првом колу десила су се три велика изненађења. Лепу победу постигао је првокатегорник Илија Милић, омладинац ШК Бора Костић, који је савладао искуснијег и јачег мајсторског кандидата Бојана Ђорђева и најавио да ће бити опасан свим противницима. Друго велико изненађење је победа младе Марије Станимировић над искусним Пером Ранковим у веома оштрој партији. Ранков је ушао у позицију са квалитетом више за ловачки пар и потпао под напад који је Марија прецизно водила и остварила врло лепу и вредну победу. Поред ове две победе младости над искуством, изненађење је свакако и победа Овчарова над Митровановим. Митрованов је стекао добру позицију из отварања и црнима имао изгледе да напада ослабљени рокадни положај Овчарова, а онда је превидео фигуру и до краја партије безуспешно тражио спас, док је Овчаров мирно реализовао предност.

Прошлогодишњи актуелни првак Никола Басараба је белима изненадио младу Невену Радулов оригиналном игром у отварању, где је повукао први потез г4, на шта је она тражила праве одговоре и план и за то утрошила много времена, а у средишњици је преузео јаку иницијативу и решио партију у своју корист. Петровић је искористио нешто слабију игру Војне и победио захваљујући једној комбинацији која је промакла најбољем играчу из Ритишева. Победио је и тринаестоструки првак Вршца Бошко Ђонин свог дугогодишњег пријатеља и шаховског противника, најстаријег на турниру, Милошев Богдана. Ремији уз доста борбе виђени су у партијама Бућан–Јовановић и Узелац–Зорић.

Турнир се игра за наградни фонд од 39.000 динара, а биће додељена и специјална награда за најбоље пласираног омладинца или омладинку у износу од 3000 динара (у конкуренцији су Радулов, Станимировић и Милић) и ова награда не искључује право на награду по редовном пласману.

Турнир ће се играти два пута недељно, понедељком и петком, а само прве недеље играће се и у среду. Игра се у просторијама ШК „Бора Костић” од 19 часова.

Б. Ђонин

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести