Неизесна трка Ђонина и Басарабе

Одиграно је и 12. коло на Првенству Вршца и ШК Бора Костић, које је донело занимљиве борбе и много нерешених резултата. Три кола пре краја турнир улази у завршну фазу, а на врху табеле

 у борби за награде још увек је велика неизвесност.
Бојан Ђорђев је сигурном игром реализовао предност белих фигура против Невене Радулов. Невена се храбро борила, али тешко је играти у овом положају на табели. Заиста је имала доста позиција које није требало да изгуби, много пропуштених шанси. Ранков је сигурном игром уписао нови поен играјући белим фигурама против Милошева.

Чеда Узелац је белима играо опрезније сицилијанску одбрану и после средишњице нашао се са скакачем против ловца. Како су пешаци били на повољним пољима – супротне боје од ловца његове противнице, Марије Станимировић, Чеда је покушао да игра на победу, али се Марија правилно бранила и искористила „далекометне“ особине ловца па је партија завршена мирољубивим исходом. Илија Милић је доспео у нешто повољнији положај као бели из отварања где је црни, Дуле Јовановић, имао изолованог пешака око кога се водила борба. Ипак, Јовановић је нашао довољно одбрамбених ресурса у својој позицији и партија је завршена ремијем.

Слично је било и у дербију Басараба – Ђонин, где је Басараба играо белима резервисано, одабрао је ређи наставак Каро-Кан отварања, а Ђонин је црнима покушавао да избегне поједностављења и закомпликује позицију, како би евентуално могао да игра на победу. У једнакој позицији Басараба је понудио реми, што је Ђонин одбио, међутим Басараба је играо прецизно и није дозвољавао противнику да створи некакве шансе за победу. Крај партије је донео нова узбуђења када је Ђонин одиграо непрецизност и практично доспео на руб пораза, да би ипак нашао пут ка ремију вечитим шахом.

Тренутно на табели воде Басараба и Ђонин са по 9,5 поена, а затим следе Митрованов са 8, Ђорђев са 7,5, као и Бућан и Ранков са по 7 поена. Најзанимљивији парови 13. кола које се игра 25. марта су Митрованов – Басараба и Ђонин – Ранков, партије које одлучују о пласману у врху табеле, а самим тим и наградама, као и  партија Станимировић – Милић која одлучује о томе ко ће добити специјалну награду за најбоље пласираног омладинца или дама.

Б. Ђ.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести