Нови поход на шаховске медаље

Наши млади кадети су, после Европског првенства у Поречу, које је одржано у септембру, добили другу шансу да нас обрадују неком од медаља. У познатом монденском

летовалишту Порто Карас на полуострву Ситонија у Грчкој, 25. октобра је почело Светско првенство у шаху за млађе од 18 година. Игра се 11 кола у 6 старосних категорија – до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година, посебно за дечаке и девојчице. Наша делегација на овом такмичењу је поново међу најбројнијима и надамо се да ће неко од њих овог пута донети Србији толико жељно чекану медаљу.

Свакако да највише очекујемо од Аделе Великић, која је први фаворит у најјачој групи до 18 година, али и од ЖФМ Марине Гајчин до 14 година, ЖФМ Теодоре Ињац до 16 година и Велимира Ивића до 14 година. Теодора се, иначе, ове године на Првој лиги Србије веома успешно носила са много старијим и искуснијим шахисткињама и значајно допринела томе да њен клуб НДШК Шахматни кружок из Новог Сада задржи статус стабилног прволигаша. Дечак од кога се такође много очекује је и Лука Будисављевић који се такмичи до 12 година, а веома успешно наступа и за ШК Југовић из Каћа. У Порто Карас је отпутовала и Ања Јовановић (9), двострука првакиња Србије до 10 година и таленат какав Нови Сад није имао у последњих 25 година! Због њених изузетних успеха, Град Нови Сад је финансијски подржао Ању за учешће на овако престижном такмичењу и сигурни смо да ће она добром игром оправдати поверење које јој је указано.

После трећег кола, наши најуспешнији такмичари су: Адела Великић, Марина Гајчин и Лука Будисављевић са 2,5 поена, а пола поена мање имају Младен Рајковић и Александра Ивковић (до 16 год.), Илија Станојевић (до 14 год.), Јована Срдановић (до 12 год.), Стефан Тадић (до 10 год.), Филип Здравковић и Ана Тадић (до 8 год.). Гојко Вучинић (до 18 год.), Ивић Велимир, Теодора Ињац, Ања Јовановић и Ања Симић (до 14 год.) имају по 1,5 поен, док су по 1 поен до сада сакупили Јован Стевановић и Марко Милановић (до 8 год.), као и Мина Паламаревић (до 10 год.). По један реми склопили су Лука Стешевић (до 12 год.), Богдан Вуковић и Лазар Давидов (до 10 год.), као и Анђела Димитријевић и Невена Ђорђевић (до 12 год.).

Ово је тек почетак турнира и праве борбе тек предстоје, а у наредним колима наше представнике очекују дуели са јачим играчима из горњег дела табеле, те ће том приликом сигурно до изражаја доћи њихов раскошни таленат.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести