Новосађани испред Сремаца

Седму годину заредом, у организацији Шаховског савеза Војводине, одржава се Светосавски куп Војводине који окупља најбоље кадетске селекције Срема, Баната, Бачке и Новог Сада, састављене од шест дечака и две девојчице.

То је идеална прилика да се, после озбиљних мечева који су одиграни у Суботици на Кадетском првенству Војводине, још једном окупе скоро сви освајачи медаља у групама од 8 до 16 година, односно ученици који иду у основне школе.

Ове године селектори су били: за Нови Сад ФМ Жељко Медар, за Бачку ФМ Јосип Декић, за Банат Драган Ћирић и за Срем Миодраг Станковић. Турнир се одржао на Спенсу у суботу, 30. јануара 2016. године, а за разлику од претходних година сада су временски услови били наклоњени деци. Такмичење су отворили председник Шаховског савеза Србије М.Сц. Мирослав Копања и секретар ФМ Данко Бокан. Подршку су имали од стране Петра Миличевића и националног судије Станиславе Недељковић.

У првом колу Бачка је убедљиво изгубила од Срема 2:6, док је Нови Сад тесно победио Банат са 4,5:3,5. Друго коло донело је дерби меч између Новог Сада и Срема који је и одлучио свеукупног победника. Иако изједначених састава, на крају је ипак славио Нови Сад са 4,5:3,5, док су у другом мечу Банат и Бачка играли нерешено 4:4. У последњем, трећем колу, Нови Сад је убедљиво победио Бачку са 8:0, а Срем је тесним резултатом поразио екипу Баната са 4,5:3,5. На крају, Нови Сад први, Срем други, Банат трећи и Бачка четврта.

Од појединаца из Новог Сада истакли су се Дејан Оморјан са 2,5 поена и Никола Марковић са 3 поена. Код Срема најуспешнији су били Вукашин Грчић са 2,5 поена, као и Милош Станковић и Илија Вуковић који су имали по 3 поена. У екипи Баната Маријана Билић је такође била максимална са 3 поена. У Бачкој најбољи су били Ненад Паштровић и Матилда Навратил са по 2 поена.

Организатор се постарао да деца ужинају и уживају у сланом и слатком програму од пецива и освежавају се сокићима. Наравно, по старом добром обичају, било је довољно и за пратиоце који су будним оком пратили узбудљива дешавања на 64 поља. На крају, пехаре су уручили ФМ Јосип Декић, Миодраг Станковић и Станислав Клишанић – Дека.

М. Станковић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести