Омладинац прволигаш

Након узбудљивих, стресних и напорних седам дана надметања и 11 одиграних кола спуштена је завеса на овогодишњој Другој лиги Србије - група Војводина за мушкарце,

а нови-стари шампион је екипа Омладинца из Нових Бановаца. Омладинац је, према очекивањима, ушао у Прву лигу а да му није пружен озбиљнији отпор. Од 11 мечева 9 су решили у своју корист и одиграли нерешено са Бачком и Сентом, те са 29 меч бодова убедљиво освојили прво место. Овај велики успех Омладинца изборили су: велемајстори Синиша Дражић и Михајло Стојановић, интермајстори Јован Радловачки и Владимир Класан, ФИДЕ мајстор Срђан Рогач, као и Божидар Мариновић и Гојко Марчетић. Овим су Бановчани повратили статус некадашњег прволигаша и придружили се екипама Југовића из Каћа, Новосадског шаховског клуба, Словена из Руме, Светозара Глигорића из Панчева и Нафтагаса из Елемира.

Сребрна медаља са 25 меч бодова припала је Сомборском шаховском клубу за који су наступали: велемајстор Атила Чебе, ФИДЕ мајстори Јосип Декић, Кристијан Танчик и Светозар Токовић, као Ратко Булајић, Златко Штрангар, Небојша Рогановић и Мирослав Ивановић. Ова осморка је била боља од противника у осам мечева, против Краљице су одиграли нерешено, а изгубили од победника Омладинца и неугодне екипе Сенте. Ипак, треба одати признање Сомборцима да су ове године вероватно најуспешнији војвођански клуб имајући у виду да је њихова женска екипа као победник Друге лиге Војводине за жене повратила прволигашки статус, док је мушкарцима мало фалило да понове успех када су на велика врата ушли међу 12 најбољих екипа у Србији.

Треће место поделиле су екипа Бачке из Пачира и екипа Сенте које су сакупиле по 24 меч бода, али је бронзана медаља припала Пачирцима због бољих додатних критеријума. За екипу су наступали: велемајстор Золтан Варга, затим интермајстори Новак Пезељ и Тибор Фаркаш, као и ФИДЕ мајстори Тибор Јесенски, Филип Кумић, Синиша Арбутина и Стеван Видић. Бора Ивков из Банатског Новог Села, Билећанин из Сечња и Бановци Дунав испали су из Друге лиге. До последњег кола водила се жестока борба за опстанак. Уједно, ово је, према мишљењу самих играча, једна од најпоштенијих лига одиграних у скорије време. У 9. колу се одлучивало ко остаје. Након прежаљених Билећанина и Боре Ивкова, Слога из Инђије и Бановци Дунав су одлучивали у међусобном дуелу. Бановци су повели са 1,5:0,5, али после пораза њихова два искусна играча – интермајстора Душана Секулића и ФИДЕ мајстора Славка Азарића, Слога је дошла до изједначења и тада су све очи биле упрте у најмлађег Милоша Станковића. Након што је ушао у цајтнот, у доброј позицији Милош је направио грубу грешку која га је коштала пораза, а екипу Бановаца Дунав испадања из лиге.
Треба одати признање екипи Слоге на храброј и борбеној игри, а посебно њиховој првој табли Велимиру Петрушићу који је у одсудном тренутку, када се одлучивало о судбини меча, на питање свог саиграча да ли да прихвати понуду ремија изговорио реченицу која их је оставила у Другој лиги: “Играмо до голих краљева, је л’ јасно?” Овакав приступ шаху и екипним мечевима је изузетно редак и зато све честитке Велимиру на смелом одговору и великом охрабрењу које је пружио својој екипи када је то било најпотребније.

Преостале 4 екипе у средини табеле су биле веома изједначене по снази, што потврђује и чињеница да су освојиле готово исти број меч бодова – Војводина и Крајина по 18, а Краљица и Стара Пазова по 17. Ове екипе су стабилни друголигаши будући да су по бодовима биле далеко испред Слоге као последње екипе која је опстала у лиги, а истовремено и у великом заостатку за Сентом која је освојила четврто место.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести