АК Бечеј у суботу организује четврту трку на 5 и 10 километара: Најбољима уз пехаре и новчене неграде

После хет – трика, лане је била пауза због пандемије ковид - 19, у суботу се наставља традиција Атлетског клуба Бечеј у организовању атрактивне манифестације бечејска „десетке“. У питању је трка на 10 километара, а за мање одважне у жижи ће бити упола краћа деоница. Поред ове две трке у женској и мушкој конкуренцији, пажњу овдашње деце привући ће трке на 200, 400 и 800 метара. Због тропске врелине, трке ће се одржати у предвечерју. Основци ће стартовати у 18 сати, а атлетичари и рекреативци на 10 и пет километара у 18,30 сати.
atletka becej
Фото: Са старта последње трке бечејске „десетке“, фото: В. Јанков

- Већ имамо пријављених око 250 такмичара, а рачунамо да ће се на дан трке пријати, бар, још педесетак. Када су у питању трке осоваца, очекујемо да ће око 150 такмичара узети учешће. Траса је стандардна, стартује се са градског трга, трчи Зеленом улицом, онда се спушта ка Градском срадиону,  пење око Видиковца крај ушћа Великог бачког канала у Тису, уз обалу реке кроз камп насеље, па назад насипом уз Тису до споменика Победа и онда Зеленим корзоом и улицом назад до циља на тргу. То је маршрута за пет километара, а ко трчи десет имаће оваква два круга. За 20 сати предвиђен је церемонијал свечаног уручења награда, зазнали смо од председника АК Бечеј Бојана Јоцића.

За разлику од претходних година, када су најуспешнији у женској и мушкој конкуренцији награђивани пехарима и робним пакетима, ове године ће, захваљујући покровитељству Канцеларије за младе опптине Бечеј, бити и новчаних награда.

- Наградни фонд износи 120.000 динара. Првопласирани у обе конкуреције на 10 и пет километара добиће по 15.000, другопласирани 10.000 и трећепласирани 5.000 динара. То је додатни стимуланс за квалитетније тркаче да се пријаве. Ове године имамо пријава из Босне и Херцеговине, Хрватске и једну од држављанина Непала, који живи у Новом Саду, што не значи да се неко из иностранства на дан одржавања трка неће пријавити, закључује Бојан Јоцић.

Подсећања ради, на прве две бечејске „десетке“ тријумфовао је репрезентатовац Александар Аџић, а на трећој његов имењак Александар Крстић из Лепосавића члан АК Раковица, који је истрчао рекорд стазе у времену 34:17. У женској конкуренцији прве године је победнички пехар примила Јаманта Шафрањ (АК Палић), други пут је победила Нора Тркља (Црвена Звезда), а 2019. године Ана Богнар (АК Кањижа).                                    

В. Јанков

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести