Отворено ПС у препонском јахању одржано на Новосадском сајму

На мањежу Новосадског сајма одржано је Отворено првенство Србије у прескакању препона, уз учешће преко 50 јахача из Србије и Хрватске.
Срђан Грамашкоски и грло Камбек тријумфовали у сениорској конкуренцији
Фото: Ф. Бакић/Срђан Грамашкоски и грло Камбек тријумфовали у сениорској конкуренцији

Надметање се одвијало у свим узрасним категоријама, деца, јуниори, амазонке, млади јахачи и сениори, а посетиоци су могли да виде бравуре расних грла на веома добро припремљеном скакалишту. Највише одличја освојио је Коњички клуб Викинг са Салаша 137 из Ченеја.

-Учестовало је 19 клубова са преко 50 јахача, од чега осам јахача из Хрватске. Такмичило се 14 наших клубова у свим старосним категоријама. Овај турнир је важна припрема наших такмичара за Балкански шампионат у Бугарској ове године. Организоваћемо камп за репрезентативце, па ће Балканијада доћи као круна сезоне. Највише клубова је из Београда и Новог Сада, а наше развојне категорије, деца и јуниори, показале су завидан ниво квалитета. Развијамо се према плану и трудићемо се да наставимо у исто ритму – рекао је председник Савеза за коњички спорт Србије олимпијске и ФЕИ дисциплине Асен Стојанов.

Најбољи код сениора био је члан Викинга Срђан Грмашкоски на грлу Камбек.

-Првенство је било на високом нивоу, услови су били изузетни и веома сам задовољан постигнутим. Очекивао сам добар резултат а прво место дошло је као продукт великог рада и доброг тренинга. И као клуб смо остварили зацртане циљеве – рекао је Грмашкоски.

Са грлом Капело, јуниорка Ману Крџић из КК Викторија из Београда била је најбоља, једина није срушила ниједну препону и имаће највише међународног програма у склопу припрема за Балкански шампионат.

-Пуно смо се спремали за ово такмичење, били смо у Хрватској месец дана и све се исплатило. Коњ се добро понашао, није уморан и помогао ми је на неколико препона. Спремамо се за Балканијаду која нам је веома битна, прошле године у Румунији сам била пета, а ово ми је прва година у јуниорском узрасту па ће бити много већа и јача конкуренција  - задовољна је Ману Крџић.

Нина Вукоје на грлу Карнино (Викинг) била је прва у кеторији амазонки.

-За промену, ове године се Првенство одржало на Новосадском сајму и добро је што смо скакали на новом и добром терену. Мој коњ је био одлично припремљен, ја сам имала проблема с јахањем, али је он покрио све моје грешке. Прошле године сам била у екипи која је освојила сребрну медаљу на Балканијади и надам се да ћемо барем поновити успех у Бугарској – најавила је Нина Вукоје.

Резултати - сениори (140 цм): 1. Срђан Грмашкоски – грло Кам бек (КК Викинг), 2. Стефан Ђоковић – грло Бони де Папињес (КК Алекса Дундић), 3. Иван Стеванловић – грло Изи голд (КК Викинг). Млади јахачи (130 цм): 1. Гала Ивановић – грло Аскот (КК Ламоур де шевал), 2. Сара Попарић – грло Квинкон Цет (КК Викинг). Јуниори А (125 цм): 1. Ману Крџић – грло Капело (КК Виктори тим), 2. Јован Грујић – грло Гулерно Роки (КК Викинг), 3. Стојан Стојанов – грло Империа ди Магико (КК Ројал С хорсес). Јуниори Б (115 цм): 1. Николета Жидишић – грло Синсинати (КЦ Новосадски сајам). Амазонке А (125 цм): 1. Нина Вукоје – грло Карнино (КК Викинг), 2. Вања Почек – грло Нимфеј (КК Граничар), 3. Романа Сувајџић – грло Армин (КЦ Новосадски сајам). Амазонке Б (115 цм): 1. Романа Сувајџић – грло Арбалет (КЦ Новосадски сајам). Деца А (11 цм): Марина Марковић – грло Грети (КК Железничар). Деца Б (100 цм): 1. Уна Штрбац – грло Шарлот Д (КК Горска тим), 2. Каја Фајфрић – грло Кармен (КК Алекса Дундић), 3. Марта Зеди – грло Џеронимо (КК Граничар).     

М. Ристић

Сувајџић: Враћен стари сјај

Председник Коњичког савеза Војводине Дејан Сувајџић задовољан је шампионатом и најављује нове акције на Новосадском сајму.

- Први пут после 15 година државно Првенство је одржано на Новосадском сајму, чиме је враћен  стари сјај турнирима на овом простору. Припремили смо терене на најбољи начин и не бисмо се постидели да нам дође прва екипа Немачке. Време нас је послужило, Сајам као домаћин се постарао да резултати буду врхунски. Овај турнир је анимирао гледаоце. За две недеље нас очекује Војвођанска коњичка лига, мало касније ће се одржати Турнир године у оквиру Међународног сајма коњарства, а следеће године ће динамика садржаја на мањежу Новосадског сајма  бити на сваке две недеље – најавио је Сувајџић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести