Кристијан Стошић и Нора Тркља победници 31. Београдског маратона

БЕОГРАД: Српски атлетичари Кристијан Стошић, члан АК "Врањски маратонци" и Нора Тркља из Црвене звезде победницу су данашњег 31. Београдског маратона.
beogradski maraton 2018, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Стошић је постао први домаћи атлетичар који је тријумфовао откако се 1990. године прешло на стазу од 42.195 метара. Он је трку претчао у времену 2:45,23, што је најслабији резултат у историји БГД маратона, вероватно добрим делом и због врућине у главном граду.

Због слабог времена могао би да остане и без новчане награде од 3.000 евра, јер је резултат слабији од пропозиција, али о томе ће одлучити организатори.
И друго и треће место освојили су српски маратонци Милош Дајевић (2:51,34) и Ненад Милосављевић (2:51,38).

У женској конкуренцији Тркља је стазу претрчала у времену 3:08,45, такође испод времена које подразумева финансијску награду.

Друго место освојила је Кендис Кол из Јужне Африке (3:15,18), а треће Биљана Бурсаћ из Србије 3:15,28).

Стошић: Победа за тек рођену ћерку

Победник 31. Београдског маратона Кристијан Стошић, први Србин после 1989. године којем је то успело, посветио је тријумф ћерки коју је добио пре два дана.

"Честитао бих свима који су учествовали у трци по овако теско времену. То је борба са самим собом. Ишао сам на сигурну победу. Ово је велика част за мене и клуб Врански маратонци. Победу посвећујем ћерки коју сам добио пре два дана", изјавио је после трке Стошић. 

Тркља: Напорно у последњих 10 км, али пуно ми је срце

Српска атлетичарка Нора Тркља, победница 31. Београдског маратона, каже да јој је у последњих десетак километара било напорније, али да јој искуство из трке у Бакуу на много вишој температури дало снагу да издржи до краја. 

"Пуно ми је срце, ово ми је омиљена трка. Заиста предиван догађај, дивна организација. Било ми је напорно последњих 10 километара, али ова трка све поништва. Баку кад сам преживела на 36 степени, онда ми је све лако", изјавила је Тркља новинарима после трке.

Матошевић и Ивановски победници полумаратонске трке

Хрватска атлетичарка Матеја Матошевић и Македонац Дарио Ивановски победници су полумаратонске трке на данашњем 31. Београдском маратону.

Загрепчанка Матошевић истрчала је 21 километар у времену 1:18,46, док је Ивановски, члан Работничког из Скопља, трку завршио резултатом 1:08,03.

Друго и треће место у женској конкуренцији освојиле су Лусија Кимани (1:21,04) и Невена Јовановић (1:22,36) из Србије, а код мушкараца иза победника пласирали су се Милош Сегеди из Србије (1:12,33), односно још један Македонац Милош Ранчикј (1:12,41).  

Трка је стартовала у 10 сати испред цркве Светог Марка уз учешће рекордних 7.300 тркача из 70 држава, док је у Трци задовољство учествовало око 20.000 тркача.

Промотер овогодишњег маратона је чувени Мароканац Халид Ханучи.

Николић: Београд је данас био светска сензација 

Директор Београдског маратона Дејан Николић изјавио је да је данас престоница Србије постала светска сензација која ће, између осталог и захваљујући промотеру Халиду Ханучију, обићи планету. 

"Ни у најавама нисмо много причали о резултатима. Желели смо што већу афирмацију такмичара. Ово је светска сензација. Захваљујем се свим Београђанима. Убеђени смо да ће ова слика овићи планету због присуства промотера Халида Ханучи", рекао је Николић.

Он је, на питање о могићностима да се не доделе новчане награде победницима због резултата испод критеријума, рекао да ће се о томе одлучити када се сагледа време и неопходни стандарди.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести