Српским екипама сребро и бронза на ЕП ваздушним оружјем у Осијеку

Српски стрелци су наставили низ одличја и високих пласмана на Европском првенству у Осијеку.
Srebro puska
Фото: Сребро за Стефановића, Себића и Ковачевића, фото: ССС

Четвртог такмичарског дана стигли су до две медаље у сениорским екипним такмичењима ваздушним оружјем – једног сребра и једне бронзе.

Мушки сениорски тим пушком (Милутин Стефановић, Миленко Себић, Лазар Ковачевић) је постао вицешампион Европе. Женска сениорска екипа пиштољем, у саставу Зорана Аруновић, Јасмина Миловановић и Бранкица Зарић, се окитила бронзаном медаљом.

На програму су биле друга фаза квалификација и мечеви за одличја тимских надметања.

У другој фази екипних такмичења ваздушним оружјем учествује по осам екипа на основу збирних резултата из појединачних квалификација. У овој рунди сваки стрелац гађа по 20 дијабола (60 по тиму). Првопласирани и другопласирани иду у меч за злато, а трећепласирани и четвртопласирани се боре за бронзу.

Српски мушки тим пушком је у другој рунди заузео друго место са 623,4 круга, а испред Србије остала је само Русија, па је тако меч за злато био реприза финала са ЕП 2019.године, одржаног такође у Осијеку. Тада је Србија наступила у истом саставу као данас, и освојила сребро.

Формат мечева за медаљу је знатно другачији од већине стрељачких дисциплина. После сваког хица сабирају се резултати. Тим са бољим остварењем добија два бода, а побеђује екипа која освоји 16 бодова.

У изузетно квалитетном и напетом финалу, Србија није успела да се реваншира Русима за пораз из 2019. У скоро свакој серији одлучивале су нијансе. Русија је повела са 8:0, а онда је наш тим био успешнији у три серије и вратио се у борбу за титулу (6:8). Русија је одговорила са четири поена за вођство од 12:6. У десетој серији обе екипе су постигле исти резултат, па је скор био 13:7 за Русе. Наш тим се није предавао,  смањио је заостатак (11:15). Ипак, Руси су били успешнији у 14.рунди и забележили победу 17:11.

Фото: Бронза за Зарић, Аруновић и Миловановић, фото:ССС

Женска репрезентација Србије пиштољем је у меч за бронзу ушла са трећег места у другој фази и са 565 кругова, колико је погодила и четвртопласирана Пољска.

У дуелу за бронзу између Српкиња и Пољакиња није било много неизвесности. Србија је била боља у прве три серије и повела са 6:0. Пољска је смањила на 6:2, али је наш тим поново нанизао шест бодова за вођство од 12:2 и било је јасно да само чудо може да спасе Пољакиње. Ривалке су смањиле заостатак (8:14), после чега је селектор нашег тима Јелена Аруновић затражила тајм-аут, поделила пар савета. Наш тим се вратио у ритам, био успешнији у наредној серији и славио тријумф  16:8.

Ово је укупно осма екипна медаља за српски женски тим пиштољем на европским првенствима у последњих 11 година (пет златних, једна сребрна, две бронзане). Прошле године, Србија је на ЕП у Вроцлаву освојила злато победивши управо Пољску у финалу. У успеху у Вроцлаву, као и у свим пре тога, учествовала је прерано преминула Бобана Момчиловић Величковић, која је лане била и појединачни шампион Европе.

Мушки тим Србије пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић, Душко Петров) је у другој фази екипног такмичења скупио 571 круг, што је било довољно за пету позицију. У дуел за бронзу отишли су Турска и Украјина са по 573 круга.

Женска екипа Србије пушком није прошла у другу фазу.

Резултати четвртог дана

Ваздушна пушка, екипно,мушкарциМеч за злато:Русија – Србија 17:11, Меч за бронзу: Хрватска – Француска 17:9, друга фаза квалификација: 1. Русија 624,8, 2. Србија 623,4, 3. Хрватска 622,2, 4. Француска 621,8...

Ваздушни пиштољ, жене, екипно такмичењеМеч за злато: Украјина – Русија 17:11, меч за бронзу: Србија – Пољска 16:8 друга фаза квалификација: 1. Русија 575, 2. Украјина 569, 3. Србија 565, 4. Пољска 565...

Ваздушни пиштољ, мушкарци, екипно такмичење - Меч за злато: Русија – Италија 17:7, меч за бронзу: Турска – Украина 16:14. Друга фаза квалификација: 1. Русија 582, 2. Италија 574, 3. Турска 573, 4. Украјина 573, 5. Србија (Дамир Микец, Димитрије Гргић, Душко Петров) 571...

Реч селектора

Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку, је после нове титуле вицешампиона Старог континента, прокоментарисао:

- Нисмо успели да се реванширамо Русима за пораз из 2019, али није срамота у финалу изгубити од тако јаке екипе. Момци су се жестоко борили.У другој фази квалификација су задржали висок ниво, који су имали дан раније у појединачном такмичењу. Меч за злато су лоше су почели, па сам затражио тајм-аут, који је уродио плодом, јер су ушли у добар ритам. Од тада су држали корак са Русима, били им равноправан ривал. Међутим, почетак је био пресудан за коначан резултат. Ипак, задовољан сам, Миленко Себић, коме је главна дисциплина малокалибарска пушка је и оба дана показао да је све бољи и ваздушном пушком, за коју су Лазар Ковачевић и Милутин Стефановић специјалисти.

Фото: Себић, Стефановић и Ковачевић са селектором Доневићем, фото: ССС

Селектор за пиштољ Јелена Аруновић је после бронзане медаље женске екипе истакла:

-После првог, нешто лошијег првог такмичарског дана, девојке су успеле да се изборе за пласман међу четири најбоље екипе у Европи. Одлично су почеле у мечу за бронзу, касније су нас Пољакиње притисле. Нисам дозволила да наставе ту серију, затражила сам тајм-аут, после кога смо привели меч крају. Репрезентација Србије има реноме који се гради годинама и наше екипе увек имају највише циљеве, тежимо златним медаљама. Ипак, и бронзом сам задовољна, наставили смо низ одличја. Мушкарцима је мало недостајало да уђу у борбу за медаље. Овај пут, треће и пето место су реалност, честитамо ривалима који су били бољи. Међутим, има још простора за напредак како код индивидуалних, тако и екипних резултата.

Медаља за Бобану

Јелена Аруновиће наглашава да су код целог тима после  бронзе у Осијеку помешана осећања.

-Сви смо емотивно пропратили доделу медаља. Сећамо се Бобане Момчиловић Величковић, која је годинама била са нама и била део свих успеха. Никако не можемо да се навикнемо да ње више нема, после трагедије која је задесила њу и њену породицу.

Ивановић 13, Коларевићева 15. у јуниорском троставу

На стрелишту „Пампас“ у Осијеку су стартовала такмичења малокалибарским оружјем у јуниорској конкуренцији.

Од српских стрелаца најбољи пласман остварио је Марко Ивановић, европски вицешампион ваздушном пушком, који је са 1.139 кругова заузео 13.место. Димитрије Гаћеша је завршио на 20.позицији.

Просечан ниво резултата у конкуренцији јуниорки је био нешто виши него код јуниора, па се Марија Коларевић са 1.151 кругом пласирала на 15.место. Ања Кнежевић је била 36, а Емилија Поњавић 38.

МК пушка тростав, јуниорке, финале: 1. Естер Месарош (Мађарска) 458,6, 2. Елена Ариас Касалс (Шпанија) 456,4, 3. Алина Кизбулина (Русија) 443,1... Квалификације: 1. Кизбулина 1.165, 2. Гита Бајош (Мађарска) 1164, 3. Месарош 1.164... 15. Марија Коларевић 1.151... 36.Ања Кнежевић 1.133... 38. Емилија Поњавић 1.130...

МК пушка тростав (3 пута 40 метака), јуниори: 1. Сома РИчард Хамерл (Мађарска) 1.163, 2. Игор Скуратов (Русија) 1.159, 3.Матвеј Потапов (Русија) 1.158... 13. Марко Ивановић 1.139... 20. Димитрије Гаћеша 1.133...

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести