Отворен Атлетски стадион у Новом Пазару

У Новом Пазару данас је свечано отворен новоизграђени атлетски стадион, укупне вредности од 136,6 милиона динара.Новоизграђени атлетски стадиона је укупне вредности од 136,6 милиона динара.

Изградња стадиона почела је пре три године, а већи део инвестиције, 60 одсто, односно 80 милиона динара, обезбедило је Министарство омладине и спорта, а 40 одсто град Нови Пазар, док је израду пројекта платио Атлетски савез Србије.Стадион има осам стаза за трчање.

Остало је да се изведе још трећа, и последња фаза, која предвиђа простор за загревање, који би био покривен, како би пружио могућност за тренирање и по лошим временским приликама.

Европски шампион у бацању кугле Асмир Колашинац рекао је да је данас јако срећан и поносан што присуствује нечему што је пре само пар година изгледало као немогућа мисија, сан који се можда нкада неће оставрити.

„Својим резлтатима одавно смо у Европи. Са чиме смо каснили - била је инфраструктура. У протеклих пет година, захваљујући влади премијера Александра Вучића, у координацији са Аткетским савезом, који је радио те пројекте, изграђено је 10 атлетских стадиона и једна дворана, међу којима и овај драгуљ са ''Хаџета''", подвукао је он.

„Ми атлетичари дугујемо посебну захвалност премијеру јер је он помогао развоју атлетике више за тих пет година него 80 колико атлетика и Савез постојен у Србији", нагласио је Колашинац.Захвалио се, у вези стадиона на Хаџету и Расиму Љајићу и граду Новом Пазару који су омогућили да спортисти унудуће тренирају у идеалним условима.

„Обећавам да ћемо овде ковати многе медаље које ћемо освајати на такмичењима. Овај стадион је направљен због нас, за нас и сву омладину Санџака, а колики је његов значај потребно је да прође неко време. Његов значај је као и свака школа и факултет, па чак и аутопут који је планиран да прође овуда", рекао је он.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекаоје је да је радостан што може да присуствује отварању најмодернијег стадиона, како на овом просторима, тако и у Европи.„Показали смо да не постоје границе, да је Нови Пазар пођенако битан као сваки други град у Србији, да нема привилегованих, да ће овај град бити центар спорта региона", нагласио је Удовичић.

Он је подсетио да је својевремено, када је пре пар година долазио да види где ће се подићи стадион, објашњавали да је то немогуће на брду.„Показали смо да ниједно брдо не може да буде препрека, ако је то у интересу спорта и наше деце", казао је Удовичић.Он се захвалио Влади, премијеру и министру Расиму Љајићу без чијег ентузијазма, каже, стадион не би био изграђен.

"Ова влада и резултати показују колико смо бољи него претходни, спортисти имају имају никада боље услове, а верујем да ће атлетичари са уживањем тренирати овде, као и сви спортисти који ће доћи из целог региона", рекао је министар спорта.

Потпредседник Владе Расим Љајић је казао да су реализацијом пројекта стадиона "они који ћуте и раде победили оне који седе и звоцају"."Ово је победа свих оних који имају визију над онима који имају само лошу намеру, победа оних који раде за опште добро над онима који раде за властити џеп", рекао је Љајић.

"Ово је тријумф свих оних који од Пазара желе да направе велеград над онима који би да овај град постане касаба и провинција", поручио је Љајић.Мало је оних, како је казао, који су веровали у овај подухват, а међу њима су били пре свега премијер Вучић и министар Удовичић, истакао је он додајући да су пројекат опструирали сви они који нису пријатељи Пазара, спорта и атлетике.

„Најпре су говорили да га радимо само због предизборне кампање, а потом, када су видели да се пројекат реализује, критиковали да се касни, затим су критиковали што се на Хаџету прави такав објекат. Правили смо га ту, зато што нисмо имали другу локацију. Пазар нема ни 20 ари за било шта. Зато смо морали да равнимо брдо да би направили ова два хектара, колико је било потребно за најбољи атлетски стадион у Србији", објаснио је он.

Пазар, према његовим речима има 40 одсто младих, а жеља је да се они склоне са улице и баве спортом.„Овде ће се стварати нови таленти, обарати стари рекорди, постизати норме за Олимпијске игре. Пазар ће од овога зарађивати јер ће се одржавати припреме", нагласио је Љајић обећавши да ће читав комплекс бити завршен у потпуности за годину дана.

Градоначелник Бишевац пожелео је гостима добродошлицу у граду спорта, истичући да је стадио реализован уз пуно рада и труда, пре свега помоћи Владе Србије.„Наши атлетичари су то заслужили својим трудом и радом. Они су најбољи амбасадори нашег града и земље, и зато имамо обавезу да даље улажемо уз помоћ владе у развој спорта и спортске инфраструктуре, пре свега завршетак овог комплекса", нагласио је он.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести