Почињу екипни шампионати у шаху

Екипни шампионат Србије у шаху одржаће се од 20. до 30. августа, даме ће играти у Новом Саду, а мушкарци у Крагујевцу. Ове године за титулу код жена надметаће се 11 екипа, а очекује се да ће се велика борба

водити између браниоца титуле Јелица из Горачића и каћког Југовића. Њима уз раме биће београдски представници БАС и Рад, а из прикрајка своју шансу вребаће новосадски Шахматни кружок, који је формирао младу екипу, предвођену омладинском првакињом Србије Теодора Ињац, Ксенијом Томин и Радмилом Ковачевић.

Имајући у виду да је прилично ослабљен у односу на прошлу сезону, тешко ће Водовод Раднички из Крагујавац одбранити титулу, а међу 12 екипа највеће шансе имају Југовић из Каћа, НШК и Јелица из Горачића, а не треба занемарити ни Словен из Руме и Металац Таково из Горњег Милановца.
- У последње време квалитет шаха у нашој земљи је у узлазној линији, а потврда тога су добри резултати и освојене медаље.

Нови Сад је заузео треће место екипно на свету, сребро на СП Милан Зајић, који је на добром путу да буде најмлађи велемајстор у Србији (има три бала и недостаје му 10 поена до рејтинга 2.500), потом на Олимијади у Норвешкој први пут у историји смо имали шансу да узмемо медаљу по појединачним таблама, па ту је и злато велемајстора Ненада Седлак на 4. табли у конкуренцији 176 екипа из 172 земље. Издвојио бих и пето место на трећој табли велемајстора Роберта Маркуша, јер да је у последњем мечу победио уместо ремија дошао би до медаље.

Ту је и суперталентована генерација кадета. И да даље не набрајам. У сваком случају, биће пођеднако занимљиво и мушко и женско екипно првенство - рекао је председник Шаховског савеза Србије Мирослав Копања.

Ј. Галић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести