Припреме у Арени по плану, још 45 дана до ЕП у атлетици

Тачно 45 дана уочи Европског првенства у атлетици у дворани, радови у Комбанк арени теку према плану, за које је до сада је продата половина карата,

речено је данас републичким и градским функционерима који су посетили извођаче радова.

Радове на постављању стазе у Арени и обнови мале сале обишли су министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали, председник градске скупштине Никола Никодијевић и секретар Атлестког савеза Србије Слободан Бранковић, који су поручили да је град спреман за одржавање велике међународне спортске манифестације.

Удовичић је истакао да је организација великих међународних спортских такмичења постала нормална за Србију и Београд, подсетивши да је Београд прошле године био домаћини европских првенстава у футсалу и ватерполу.

"Пре годину дана овде су била два велика базена, који су се тада сматрала технолошким чудом, а сада померамо границе са атлетском стазом и Европским опрвенством желимо да се одужимо свим атлетичарима, јер атлетика ове године сија олимпијским сјајем", рекао је Удовичић.

Према његовим речима, Влада Србије је купила две атлетске стазе које ће након такмичења бити постављене у неком од градова Србије, чиме се унапређује спортска инфраструктура у земљи и повећава капацитет базичног спорта у Србији.

Удовичић је назначио да су Србија и Београд после шест деценија домаћин међунарнодног такмичења у атлетици, што нам повећава одговорност да будемо и добри домаћини, али и да направимо најбољи резултат.

"Синергијом владе, града, Атлетског савеза, Арене показујемо да уједињеним приступом можемо много и следеће године да размишљамо о неком новом великом такмичењу", рекао је министар.

Мали је истакао да ће на првенству учествовати више од 700 такмичара из 48 земаља, уз хиљаде туриста и гостију Београда.

"Окрећемо нову страницу историје. Прошле године смо за ЕП у ватерполу правили базен у Арени, сада атлетску стазу, то ће бити јединствен доживљај за све и очекујемо још једну лепу промоцију Београда и Србије", рекао је Мали.

Како је додао, то је још једна прилика да покажемо да можемо организационо и технички да одговоримо изазовима.

"Гледаћемо и Ивану Шпановић и Асмира Колашинца и стране атлетичаре изблиза. До сада је продато скоро половина карата, око 12.000 њих и позивам грађане да купе карте што пре за овај јединствен догађај", рекао је Мали који је и председник Организационог одбора тог такмичења.

Он је подвукао да се сада по први пут реконструише "мала Арена" која ће бити спремна за првенство и служиће за припреме атлетичара током такмичења, а након тога стављена на располагање Београђанима, пре свега деци.

Бранковић је навео да ће радови бити готови до 15. фебруара, као што је планирано, а да се "генерална проба" очекује 25. фебруара, када ће се у Арени наћи 16 екипа са Балкана и која ће тада изгледати као за првенство.

Он се захвалио Влади Србије, премијеру Александр Вучићу и министру спорта, као и градоначелнику на подршци у једном од највећих пројеката у историји српске атлетике.

"До сада је продато 4.500 пакета, а од тога су 3.500 купили странци. Остало је још 9.183 улазница у продаји и молим грађане Србије да што пре купе улазнице, које су никад повољније - 500 динара по дану", рекао је Бранковић.

Он је додао да је важно како ћемо организовати предстојеће првенство, јер смо озбиљни кандидати за домаћинство светског првенства у атлетици 2020. у Арени.

"Верујем да ћемо и то доживети, али прво да ово организујемо и да гости оду задовољни из нашег града", поручио је Бранковић.

Европско првенство у атлетици у дворани биће одржано у Београду од 3. до 5. марта.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести