Орлови се окупили за мечеве са Пољском и Белорусијом

Сениорска репрезентација Србије, окупила се данас у Београду, на почетку припрема за завршне мечеве у квалификацијама за Европско првенство у Хрватској са селекцијама Пољске (14. јун - 20.45) у Нишу и Белорусије (18.јун) у Минску.
Марсенић
Фото: Рукометни савез Србије/Мијајло Марсенић

Пред пут за Ниш, где ће "орлови" спровести тренажни процес све до утакмице са Пољацима, медијима су се обратили селектор Јовица Цветковић и пивотмен Мијајло Марсенић.

- Добро је што се окупљамо два дана раније од планираног, јер нисмо очекивали оволики број повреда и оправданих отказа. Позвано је 28 играча, осам је отказало наступ. Неки играчи наступају за викенд у Немачкој и Француској, тако ће нам бити потребно још пар дана да будемо комплетни. Искористићемо их за регенерацију и да што мобилнији уђемо у изузетно важне утакмице за наш рукомет. Све што смо до сада прошли било је изузетно тешко, за нас позитивно, али без ове две утакмице, то ништа не значи. Тога су свесни играчи и стручни штаб. Чисти смо у главама и озбиљно се спремамо - казао је Цветковић и додао:

- Радићемо два пута дневно у Нишу и спремати се за противника који долази у потпуно измењеном саставу. Не можемо ништа да користимо од претходног материјала, јер је и селектор, и пољски састав потпуно промењен. Играју припремни турнир у Норвешкој, тако да ћемо покушати да их анализирамо од тог материјала који добијемо. Ове ситуације су изузетно опасне. Пољаци немају шта да изгубе, долазе са новим тренером. У предности су ако их противник сваки олако. Ми их нећемо схватити на тај начин, већ одиграти као против најјаче репрезентације на свету. Биће јако тешко. Опуштања не сме да буде.

Пут Ниша иде 22 репрезентативаца, с тим што су упитни наступи Марка Вујина и Драшка Ненадића. Међу позванима је и некадашњи капитен, Ратко Николић.

- Трудимо се да позовемо свакога ко је од помоћи. За Румуне је то био Чутура, који игра тамо и добро их познаје. Сада је Ратко са нама, који је одиграо изузетно важну улогу у стварању репрезентације која је 2012. године освојила сребрну медаљу. Он још увек игра рукомет и добро то ради. Желимо да се опростимо од капитена на достојанствен начин. То не значи да неће имати и улогу на терену, јер још увек не знамо на које ћемо играче моћи да рачунамо за пут у Белорусију. Крај је сезоне, велики су напори, плашим се када ми зазвони телефон, да неко још не откаже. У репрезентацији су они који то заслужују. Све радимо у циљу успеха.

Пољаци добили новог селектора
Након краха у квалификацијама за ЕП 2018, Талант Душебајев је поднео оставку на место селектора репрезентације Пољске, а на њехову позицију је стигао тренер Висле из Плоцка, Пјотр Пржбецки, који је у потпуности променио састав у коме нема носилаца игре Шмала, Билецког, Јурецког, Јуркиевича и Лијевског.
 

Цветковић је оптимиста када је будућност репрезентације у питању...

- Већи него на почетку.  Није проблем у томе да ли имамо лоше играче, напротив, једни су од најбољих у Европи. Морате их уважити на прави начин, створити игру која им одговара и систем у коме се најбоље сналазе. Максимално ћемо радити, нећемо се задржавати на ове две утакмице. Највеће амбиције имамо за ЕП, тако и играчи размишљају. Квалитетни смо и имамо велики потенцијал.

Пивотмен Мијајло Марсенић, пре само пет дана освојио је титулу шампиона Европе са скопским Вардаром, али је спреман за напоре које изискује играње за државни тим:

- Очекује нас најважнији део квалификација. Циљ је победа против Пољака. Надам се да ћемо већ у Нишу одрадити велики део посла и победити. Урадићемо све што је до нас. Надам се да ће пут за Белорусију бити релаксиран. Знам колико нам значи победа, тако да нема говора о опуштању. Испразнићу се када будемо савладали Пољаке. Тада ћу имати месец дана за одмор, али сезону хоћу да завршим на најбољи могући начин - јасан је Марсенић.

Међу онима који су морали да откажу акцију због повреда јесте и капитен Жарко Шешум (лигаменти рамена), Вељко Инђић, Рајко Продановић, Илија Абутовић, Дарко Арсић и Александар Станојевић.

РСС

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести