Србија домаћин Фарским Острвима

Најбоље српске рукометашице у четвртак почињу квалификације за Европско првенство 2018. године у Француској.
Andrea Lekic
Фото: После трогодишње паузе у репрезентацију се вратила Андреа Лекић  

Пласман на завршни турнир избориће две најбољепласиране екипе из групе, а Српкиње ће то покушати да остваре преко Фарских Острва, Македоније и Шведске.

На премијери, у четвртак увече од 18 часова, у Петровцу на Млави, изабранице Љубомира Обрадовића снаге ће одмерити са Фарским Острвима, а три дана касније и са Македонијом у Скопљу.Ово је утакмица која једноставно мора да се добије, у супротном прича о одласку на ЕП би отишла у другом смеру.

"Без обзира на то што Фарска Острва не припадају европском крему, никога не смемо да потценимо и да дозволимо било какво изненађење. Знамо колико вредимо, радили смо добро, надам се да ће се то видети и на терену. Очекујем да ће подршка стићи са свих страна, да ће хала бити испуњена до последњег места", рекао је селектор Обрадовић.

Од 1. до 17. децембра наше рукометашице очекује Светско првенство у Немачкој, али оне још увек не могу да размишљају о томе, пошто су пред њима два квалификациона меча за ЕП.

Једна од најискуснијих, десно крило Катарина Крпеж Шлезак верује у свој тим.

"Немамо много информација о ривалу, али то не би требало да нам представља препреку, пошто смо квалитетнији тим и апсолутни фаворит. Македонке имају младу екипу, па смо и у том мечу фаворити. О првом месту у групи одлучиваћемо Швеђанке и ми. Ови мечеви биће добра провера за предстојеће Светско првенство, почетком децембра", рекла је Катарина Крпеж Шлезак.

Без обзира на то што Фарска Острва не припадају европском крему, никога не смемо да потценимо и да дозволимо било какво изненађење. Знамо колико вредимо, радили смо добро, надам се да ће се то видети и на терену. Очекујем да ће подршка стићи са свих страна, да ће хала бити испуњена до последњег места (селектор Обрадовић)

После Сање Дамњановић, у редовима наше репрезентације, после трогодишњег изостанка, заиграће и Андреа Лекић и Катарина Томашевић, док Драгана Цвијић има повреду колена.

"После порођаја, презадовољна сам повратком на терен. Надам се да ће тако бити и у националном тиму. Заиста је част играти за репрезентацију. Поново се вратио тај леп осећај због државног грба на дресу. Добро познајем селектора Љубомира Обрадовића, тренирао ме је још као јуниорку. Код њега се доста тренира. Још увек нисмо гледали Фаранке, али урадићемо то до утакмице. Фаворити смо и искрено се надам да ће резултат бити позитиван", рекла је Томашевићева.

Фаранке стижу у Србију као победнице претквалификација на којима су савладале Грчку 25:24 и Финску 20:17. Острвска репрезентација нема запаженијих резултата на међународној сцени.

"О Фаранкама немам никакву информацију, Македонке познајем добро. Ово је увод у припреме за СП. Најважније је да у овим утакмицама не буде повреда, пошто имамо тешку групу у Немачкој. Надам се да ћемо направити корак напред. Не мислим ни да је Токио далеко. Да не верујем у добре резултате, не би била овде. Надам се да ћемо рукомет мало више популаризовати у наредним годинама", истакла је Лекићева.

Репрезентативке и стручни штаб јуче је примио председник Општине Душко Нединић, који им је пожелео срећу у квалификацијама и да им Петровац на Млави буде таличан као и 2012. године када су кренуле с победом у пријатељским сусретима баш у овом месту.

Ј. Г.

Групa 1
Норвешка - Украјина              35:22
Хрватска - Швајцарска           32:28

Група 2
Пољска - Италија                   40:13
Црна Гора - Словачка            сутра

Група 3
Шведска - Македонија           сутра
Србија - Фарска Острва         сутра, 18 часова

Група 4
Румунија - Аустрија                36:25
Русија - Португалија               сутра

Група 5
Данска - Словенија                28:22
Чешка - Исланд                      30:23

Група 6
Шпанија - Турска                    35:16
Немачка - Литванија              26:26

Група 7
Мађарска - Тзв. Косово*        37:12
Холандија - Белорусија         33:21

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести