Комплетирана листа учесника Омладинског првенства Србије

Овогодишње Омладинско првенство Србије у обе конкуренције игра се у Београду од 28. априла до 4. маја. Првенство ће се одиграти у просторијама ШК “Раднички” (ул. Господара Вучића 231), а све партије биће преношене уживо преко сајта Шаховског савеза Србије.
sah
Фото: Dnevnik.rs

Комплетиране су листе учесника у обе конкуренције, а посебно радује чињеница да после дужег периода у коме ово такмичење није будило већи интерес међу младим шахистима ( прошле године није ни одржано), ове године састави турнира гарантују узбудљиве борбе. У мушкој конкуренцији на првенству ће учествовати 7 од 11 прворангираних српских јуниора, док ће у женској конкуренцији наступити 6 од најбољих 10 по рејтингу.

Листа учесника у мушкој конкуренцији формирана је на следећи начин: право наступа има актуелни шампион, ФИДЕ мајстор Велимир Ивић; са омладинских квалификација право учешћа имају по два играча из сваког региона, и то из Централне Србије: Јанко Радовић и Стефан Стојиљковић, из Београда: Михаило С. Савић и Урош Шевкушић, из Војводине: Филип Кумић и Иван Адамов. Међутим, како су у међувремену Кумић и Адамов престарили за омладинску конкуренцију, а Радовић отказао учешће, уместо њих наступиће трећепласирани из Војводине ФИДЕ мајстор Данило Беседеш и преостала места на турниру попуниће омладинци према рејтингу са две последње рејтинг листе.. Тако се дошло до коначне листе учесника према којој ће, поред Ивића, Стојиљковића, Савића, Шевкушића и Беседеша наступити и: Вук Ђорђевић, ИМ Михајло Радовановић, Младен Рајковић, ФИДЕ мајстор Вук Жегарац и ФИДЕ мајстор Павле Димић.

У женској конкуренцији право да брани титулу има ФИДЕ мајстор Теодора Ињац. Са квалификација долазе по две омладинке из сваког подручја, и то из Централне Србије: ФИДЕ мајстор Анђела Бојичић и Милена Вујчић, из Београда: Јована Срдановић и Анђела Матовић, из Војводине: Станимировић Марија и ФИДЕ мајстор Марина Гајчин. Два места по рејтингу припала су ФИДЕ мајсторима Катарини Остојић и Јовани Миљковић, а листу учесница заокружује Александра Ивковић.

Жреб за оба турнира одржаће се у сали за игру у четвртак, 27. априла у 14 часова. Темпо игре је 90 минута по играчу за целу партију са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести