Осмо Међународно првенство Војводине

Нови Сад у периоду од 16. до 23. јула биће шаховска престоница Балкана. Шаховски савез Војводине, уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, организује традиционално осмо по реду Међународно првенство Војводине, које по правилу привуче око 200 играча из различитих федерација.
Сваке године Међународно првенство Војводине привуче око 200 играча
Фото: Сваке године Међународно првенство Војводине привуче око 200 играча

Тренутно је пријављено 165 играча, а остала су још три дана до почетка турнира. Као по обичају, Војвођани чекају до последњег часа, иако тиме губе финансијске повластице за рану пријаву, али у несигурно време странци обично први попуне квоте за учешће. То се да објаснити, између осталог, и атрактивношћу Новог Сада као будуће европске престонице културе.

Шах је увек лебдео између спорта и културе и због тога можда и бивао често ускраћен за бољи положај у друштву и адекватније финансирање, с обзиром на масу такмичара (у Војводини има скоро 170 клубова, чему може да парира фудбал и кошарка). Овог пута турнир ће донети и нову економску димензију  граду, будући да се очекује преко 750 ноћења.      

Тренутан број пријава је фасцинантан: по заступљености чак три континента и 15 земаља, а прелепа свечана сала на новосадском Рибарцу, уз врхунску климу и осветљење, биће врло инспиративна. Константан раст броја учесника и федерација се стабилизовао последњих година на око 200 учесника, а за даље искораке потребан је и стални спонзор турнира који би препознао један овакав прави шаховски и туристички бренд.  

Ажурирање и објављивање парова ће се вршити убрзо после завршених кола, а сатница турнира је прилагођена летњим температурама, те партије почињу у 17 часова на Б-турниру и у 17.30  на А турниру. Дозвољено кашњење је 60 минута, а могуће је узети и један тајм-аут у првих шест кола, тако да чак и они који не могу користити годишњи одмор, могу то искомбиновати и ипак наступити на овом престижном турниру. Комплетан распис турнира се може наћи на сајту Шаховског савеза Војводине.

У овом моменту највише страних такмичара имамо из Турске (има око 80 милиона становника и преко 100 пута већи буyет за шах од наше федерације), одакле долази преко 10 такмичара уз бројне тренере,а ту су и шахисти са подељеног Кипра. Главни фаворит турнира је велемајстор Суат Аталик, а наступају и актуелни првак Новог Сада ФИДЕ мајстор Иван Титов, велемајстор и тренер Горан Косановић, велемајстор Мирослав Тошић, прошлогодишњи победник велемајстор Дејан Пикула, млада нада Дејан Оморјан и многи други. Укупно се очекује око 50 играча са међународним титулама, који ће својим учешћем пружити шансу нашим младим играчима да играју и за освајање међународних шаховских звања. Ваља подсетити да су међу бисерима нашег шаха на овим турнирима као шаховски клинци стасавали и велемајстор Александар Инђић, интермајстор Новак Чабаркапа итд.    

Главни фаворит турнира је велемајстор Суат Аталик, а наступају и актуелни првак Новог Сада ФИДЕ мајстор Иван Титов, велемајстор и тренер Горан Косановић, велемајстор Мирослав Тошић, прошлогодишњи победник велемајстор Дејан Пикула, млада нада Дејан Оморјан и многи други

Ове године је манифестација први пут подељена на два турнира. А турнир је за играче преко 1900 рејтинг поена, мада има и мали број изузетака, а Б турнир је за играче без рејтинга и оне у опсегу од 1000 до 1900 рејтинг поена, а тренутни фаворити су  Станковић из Бановаца и кадетски првак Србије до 8 година Андреј Љепић. А турнир ће се играти у формату од 9 кола по Швајцарском систему, са темпом игре од 90 минута по играчу са бонусом од 30 секунди за сваки одиграни потез, док се Б турнир игра у 8 кола по Швајцарском систему уз 60 минута по играчу и 30 секунди бонификације. Првог дана турнира, у недељу 16. јула, биће организован брзопотезни турнир у 11 часова, који ће се и рејтинговати за светску рејтинг листу за брзопотезни шах, а пријаве за редован турнир су на лицу места до 16 часова на Рибарском острву.

Очекује се и учешће чланова новосадског клуба слепих и слабовидих Анпасан, који по традицији сваке године учествују на овом турниру и постижу изузетне резултате. Најстарији учесник и специјални гост организатора биће и овај пут ФИДЕ мајстор Милан Илијћ (83 године). Он је прави пример за оне млађе, којима никада не фали изговор да избегну да се окушају пред рефлекторима позорнице и играју само локалне турнире, како се игра витешки, и враћа игри која се воли. Паркинг је велики и бесплатан у хладовини стабала, а за оне који долазе аутобусом, последња станица на лиманској окретници и после тога још неких 400 метара пешке. Додатне информације се могу добити преко Шаховског савеза Војводине на телефоне: 062/804-7003, 062/804-7001 и 062/804-7000.

Синиша Дражић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести