ПЕ за мушкарце: Титула Максиму Матлакову

Овогодишње појединачно Првенство Европе за мушкарце одржано је у Минску, а учествовало је близу 400 шахиста из 38 земаља. Конкуренција је била изузетно јака будући да су готово половина учесника били велемајстори (175 од 397).
Максим Матлаков
Фото: chess.com

Стога не чуди што је судбина титуле европског шампиона одлучена сусретом последњег кола Бадур Џобава – Максим Матлаков. Они су уочи 11. кола делили прво место са 8 поена, али је према додатним критеријумима Матлаков имао благу предност, па је Бадуру била неопходна победа. Дуго времена црни је држао равнотежу, али је грузијски велемајстор успео да створи предност и постепено је повећава. После грешке Матлакова у 31. потезу Џобава је био на прагу победе. Ипак, почео је да игра пребрзо и направио грешку па је партија завршена ремијем. Тако је нови европски шампион постао руски велемајстор Максим Матлаков са 8,5 поена из 11 партија, колико су имали и другопласирани Џобава, као и руски велемајстор Владимир Федошеев, коме је припала бронзана медаља због слабијих додатних критеријума.

Овом победом Матлаков се уписао у листу најмлађих европских шампиона, будући да има тек 26 година. У новијој историји европских шампионата само су Јан Непомњашчи и Евгениј Томашевски титулу освојили у ранијој доби (са 20, односно 22 године). Треба истаћи да је Максим турнир завршио без пораза, са 6 победа и 5 ремија и са рејтинг перформансом од сјајних 2834 поена!

Са друге стране, Бадуру Џобави већ четврти пут измиче злато, будући да има већ две сребрне (прва са ЕП у Ријеци 2010. године) и две бронзане медаље (са ЕП у Будви 2009. године и у Ђаковици 2016. године). Бадур је имао веома лош старт на овом шампионату освојивши само поен из прве три партије, али је потом везао невероватан низ од седам узастопних победа, који је прекинуо само реми у последњем колу против Матлакова. Трећепласирани Владимир Федошеев је такође имао нешто скромнији старт са 3,5 поена из првих шест партија, али је потом везао низ од пет победа и тако избио на деобу првог места. Све ово иде у прилог чињеници да је конкуренција била изузетно јака и да се коначни поредак ни изблиза није могао предвидети.

Остаје жал због наших велемајстора Иванишевића, Инђића и Седлака што нису успели да се пласирају на Светски куп у Грузији . Најближи том циљу био је Иванишевић који се после седмог кола налазио на деоби високог трећег места са 5,5 поена, да би онда уследио страховит пад у игри. Најпре пораз против бугарског велемајстора Ивана Чепаринова, а потом и лоша срећа приликом жреба за наредно коло када му је као противник додељен први фаворит на турниру и бивши европски вицешампион, велемајстор Давид Навара. После пораза у овом дуелу и још једног у последњем колу, Иван је турнир завршио испод свих очекивања, далеко од места које води на Светски куп.

Велемајстор Александар Инђић, пак, као да се пробудио тек у последњој трећини турнира и ту освојио 3,5 поена из четири партије, али на жалост то није било довољно да се квалификује за Грузију будући да је имао прилично слаб старт. Велемајстор Никола Седлак играо је цео турнир у границама свог рејтинга, а посебно треба истаћи његову веома лепу победу против украјинског велемајстора Антона Коробова.

Поред тројице првопласираних, карту за Светски куп у Грузији извадили су: Данијел Фридман, Иван Чепаринов, Александар Мотиљев, Дуда Јан-Кристоф, Давид Навара, Дејвид Хаувел, Мартин Кравцив, Александар Арешченко, Матијас Блубаум, Борис Грачев, Виталиј Кунин, Бенџамин Бок, Гавејн Џоунс, Данил Дубов, Етјен Бакро, Хрант Мелкумјан, Димитриос Мастровасилис, Сергеј Жигалко и Владислав Артемиев.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести