Шишки изгласано неповерење

Ако је судити по седници Скупштине Стонотениског савеза Војводине (СТСВ), која је одржана у Новом Саду, којом је председавао председник Владимир Шишка,

посланици овога спорта решили су да заведу ред и направе ренесансу пинг-понга, који се налази у алармантној ситуацији. Иако је, према речима делегата, седница заказана у невреме, 13 часова када су многи на послу, на Скупштини је био 51 од укупно 68 делегата, што је показатељ да је догорело до ноктију.

После прве тачке дневног реда, када предлог Статута није добио подршку већине присутних делегата. Шишка је, тумачећи да је тиме Извршном одбору практично изгласано неповерење, рекао да је време за изборну скупштину.

- Предложени Статут је требало да буде имплементација Закона о спорту. Имајући у виду да предлог Извршног одбора није прошао, то јест изгласано је неповерење, заказао сам изборну скупштину за 14. фебруар, два дана пре ступања на снагу новог Закона о спорту. Следећа тачка дневног реда, извештаји председника и секретара, имајући у виду тренутну ситуацију, је бесмислена, па сам закључио ову седницу - рекао је Владимир Шишка.

После девет година председниковања, Шишка није добио подршку Скупштине. У марту, на изборној скупштини, дугогодишњи председник није дозволио делегатима да се изјасне  о начину гласања, под претњом да ће прекинути седницу уколико не буде другачије. Овога пута, условно речено, опозиција, која је годинама тражила промене у СТСВ, дошла је у већем броју и исказала свој став. Милан Станић из Новог Сада, који је изгубио мартовске изборе од Шишке, том приликом је рекао да је предложени Статут абортирани документ, језички непрецизан, граматички неисправан и штампарски погрешан.

- Нико није уложио нимало труда да озбиљно поправи основни акт СТСВ. Да не говорим о гашењу стоног тениса у покрајини. Пример за то је да се на последњем Првенству Војводине појавио само 31 кадет, а некада их је било 120 у тој категорији. То је резултат рада овог савеза. Ситуација је алармантна - упозорио је Станић и додао: - Спреман сам да уложим своје знање и љубав према стоном тенису и да учествујем у раду статутарне комисије на изради ваљаног Статута и свих аката Савеза, без којих нема бољитка. Првенствено мислим на Пословник о раду, који је сада скандалозан.

Бечејац Милутин Главашки сматрао да се изменама Статута неће повећати број деце у салама, већ само ако клупски тренери засучу рукаве и запитао се где су нестале стонотениске средине као што су Сента и Чока.

- Да ли ћемо новим Статутом добити већи број играча у клубовима? Све је на клубовима, до сада смо само један одсто имали користи од Савеза - рекао је Главашки.

Шишка је питао зашто нико од присутних није током 45 дана доставио своје предлоге измена Статута, на шта је појашњење дао Драган Мандић из Бачког Брестовца.

- Размишљао сам, али сам одустао јер досадашње искуство ми каже да је Скупштина гласачка машина. Овим предлогом Статута дају се још већа овлашћења председнику, где он према својим симпатијама може да шиканира неистомишљенике и искључује их из Савеза. Статут треба да омогући да систем функционише, да се омогући развој стоног тениса, а не да то буде диктатура једног човека - рекао је, између осталог, Мандић.

Током гласања 22 делегата је било за предложени Статут, 24 против, док је пет било уздржано. Након тога је председник Шишка, и поред негодовања делегата, закључио седницу, па се није ни могло расправљати о извештајима о раду и финансијском пословању.

Ј. Галић

Станић на челу комисије

Прихваћен је предлог да Милан Станић буде председник комисије која ће написати нови Статут, а у њој су још: Митар Мајсторовић, Миодраг Човић и Арсеније Катанић.

Комисија је дужна да до 28. јануара напише Статут и да га стави на јавну расправу до 14. фебруара, када ће бити одржана ванредна изборна Скупштина.

Много нејасноћа
Седници је присуствовао и спортски инспектор Милорад Докманац, који је указао да из дневног реда није могао да закључи о каквој се скупштини радило, редовној или ванредној.

- Много тога је било измешано, ја сам био само посматрач и нико ме није питао за мишљење. Чини ми се да дневни ред више одговара ванредној него редовној скупштини. Ако је редовна, онда прво мора да се одреди верификациона комисија (присуство делегата), усвоји записник са претходне седнице, потом да се чују извештаји о раду председника, као и финансијско пословање, па тек онда статутарне промене... Овде тога није било, зато ми није јасно много тога - рекао је Докманац.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести