Ђоковић: Без обзира на све, желим да се вратим у Аустралију

БЕОГРАД: „Без обзира на све што ми се догодило у Аустралији желим да се вратим у Мелбурн и поново заиграм на Род Лејвер Арени. То је мој најуспешнији терен у каријери”, изјавио је најбољи тенисер света Новак Ђоковић.
Novak Djokovic/Fonet/Hram TV
Фото: Фонет/Храм ТВ/Новак Ђоковић

Ђоковић је у интервјуу за РТС, првом за српске медије после депортације из Аустралије, рекао да веома поштује аустралијски народ и да ће када оконча каријеру ту земљу увек памтити по лепом.

"Немам ништа против Аустралијанаца, имам лепу конекцију са њима. Сами резултати су доказ како се осећам сваки пут када одем тамо. Ово је било неочекивано што се издогађало, тешко је заборавити, али ја желим да се вратим тамо", рекао је Ђоковић.

Светски број 1 истакао је да и даље има чудан осећјај после свега, да има породицу, двоје деце и да је искористио прилику да време које је требало да проведе у Мелбурну проведе на другачији начин.

"Посетио сам Црну Гору, место одакле је моја породица, Острог, разговарао са митрополитом Јоаникијем. Исто тако у Београду сам на Светог Саву имао сјајан сусрет са патријархом Порфиријем".

Ђоковић је рекао да није хтео да гледа финале између Рафаела Надала и Данила Медведева, али да његова супруга и син јесу, па је мало пратио и открио да је са Медведевом разменио неколико порука само 45 минута после финала.

Такође, рекао је да је половином децембра када је присуствовао кошаркашкој утакмици Звезде и Барселоне одлучио да се тестира након што је један кошаркаш Барселоне био позитиван.

"Урадио сам антигенски тест и био сам негативан и зато сам отишао на свечаност Тениског савеза и уручио награде младим тенисерима. Резултат ПЦР теста добио сам два сата касније и био сам позитиван. Никада не бих позитиван ишао на виђање са децом", истакао је Ђоковић и поновио да је грешка што је дан касније са позитивним тестом урадио интервју и фотографисање за "Екип", али да је то урадио из поштовања према новинару и листу.

Новак је истакао да је због правила и да није вакцинисан био спреман да не иде у Аустралију, али када се појавила прилика за медицинско изузеће није имао дилеме.

"Сви који су тражили су добили ту могућност и тада сам ја одлучио да идем. Два независна медицинска панела су анализирала све што смо ми приложили. То су радили анонимно, нису ни знали да сам ја у питању. Више од 20 их је уручено, а што се тиче мог изузећа, невакцинисан статус и скорашња инфекција са корона вирусом, имали смо нас троје. Један хрватски тренер и чешка тенисерка су ушли у Аустралију 10 дана пре мене. Није било никаквог проблема и онда је одједном настао проблем када сам ја дошао и онда су и њима укинуте визе".

Ђоковић је прокоментарисао и "чувену објаву" на друштвеним мрежама о изузећу када је кренуо за Мелбурн, за који многи сматрају да је грешка која је изазвала лавину.

"Никада нисам мислио да ћу морати да причам о приватним стварима да бих играо тенис. Одлучио сам да када сам кренуо у Аустралији да објавим то на друштвеним мрежама. Хтео сам да будем транспарентан и објавим да долазим и како долазим. Не жалим због тога, да ли би ствари изгледале другачије не знам, морало је како је морало бити".

Он је додао да није желео привилегован статус и да су у доба светске пандемије правила иста за све, признао да су услови у имиграционом хотелу јако лоши и најавио да ће учинити све да помогне људима који су тамо више година.

Српски ас говорећи о шансама да освоји трофеј у Мелбурну рекао је да ништа није гарантовано, али да су му се "свиђале његове шансе", јер се на Род Лејвер Арени осећа као у свом дворишту, али да из поштовања према другима и освајачу титуле Рафаелу Надалу, не може да каже да би сигурно освојио титулу.

За реаговање колега рекао је да су га неки изненадили непријатно, али да за све има разумевања, а нагласио је да га је пријатно изненадио Ник Кирјос, са којим се није у прошлости баш најбоље слагао.

"Добио сам и неке приватне поруке, али не осуђујем никога. Незгодна је ситуација била и за њих и за мене", рекао је Ђоковић.

За српског тенисера следи турнир у Дубаију, рекао је да планира да игра што више турнира, али да то неће зависити само од њега, него и од пандемијских правила.

"Гренд слемови су свакако приоритет", истакао је Ђоковић.

На директно питање да ли размишља о вакцинацији рекао је да је отвореног ума, али да је тренутно одлучио да се не вакцинише и да је спреман да сноси последице.

"И један посто да нешто промени у мом телу, на боље или горе би се приметило на овом нивоу спорта којим се бавим", јасан је Ђоковић и поновио да планира да игра на Олимпијским играма у Паризу јер му је злато за Србију неостварена жеља.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести