Родитељи Ђоковића: Хрвати и Срби да престану да се мрзе

ЗАГРЕБ: Хрватски Вечерњи лист посветио је велики простор Дијани и Срђану Ђоковићу, родитељима првог рекета света Новака Ђоковића, који су у разговору за тај лист поручили да Срби и Хрвати не могу цео живот да проведу у мржњи једни према другима и да прошлост треба да оставе иза себе.
Djokovic Srdjan i Dijana/EPA/BARBARA WALTON
Фото: EPA/BARBARA WALTON/Porodica Djokovic sa peharom

"Догађале су се у прошлости ружне ствари између наших народа, али морамо ићи напред, не можемо цео живот провести у мржњи једни према другима", рекао је Срђан Ђоковић у интервјуу, који је вођен у ресторану "Новак" у Београду.

Он је нагласио да му је жао због хрватских и српских жртава, које су страдале у сукобима на овим просторима, али је нагласио да се то није питао обичан народ, већ "неки други који су све то замутили, политичари који су створили хаос и мржњу без икаквог разлога".

Ђоковић је нагласио да и сам Новак увек говори да треба оставити прошлост иза себе и ићи наред. 

"Треба да волимо свој народ, и волимо га највише не свету, али не мрзимо Хрвате, Македонце, Словенце...Напротив, то су нам суседи, а боље је бити добар с првим суседом него с братом у Аустралији, јер је овај ту и треба ти помоћи. Сигуран сам да у свим народима које спомињем има неупоредиво више нормалног света, као што смо ми и Новак, него ових других", рекао је Срђан Ђоковић. 

Међутим, сматра он, ти нормални су тихи јер су доброћудни, док су "ови други превише агресивни, у свакоме погледу, и у вербалном и у физичком, па се ствара утисак да их има више, а нема". 

Стога, поручује, не можемо да будемо заточеници "шовиниста који мрзе све живо".

"У Далмацији бацају у море Србе, али чине они то и са Загрепчанима. Зашто? Готово је с тим! Крај!", каже Срђан Ђоковић који описује свог сина Новака као "претечу новог начина национализма", којем је на првом месту љубав према свом народу и изостанак мржње према другим народима и верама.

На то се надовезала мајка Дијана, која је рекла да је Новак космополита што, како је навела, носи из куће. 

"Зашто да се више гледамо преко нишана? Где год да се Новак нађе с хрватским спортистима, грле се и излазе као браћа најрођенија. Уз наше, највише се дружи с Хрватима. Он је за време поплава помагао и Србији, и Босни, и Хрватској. Не раздваја. Је ли он икад икоме дао разлог да га не воле? Па ти који га не воле, с њима нешто није у реду!", поручују родитељи српског тенисера. 

Новинарка Вечерњег листа констатовала је да је тешко бити део породице Ђоковић у Београду јер су непрестано под оком јавности, али је навела да се они труде да живе нормалним, обичним животом. 

"Могли смо да живимо где год смо хтели у свету, размишљали смо својевремено о Женеви, али смо одлучили да останемо у Београду јер је заиста метропола. Нема никаквих проблема овде, без обзира на нацију. Ко не тражи кавгу, неће је ни наћи", поручују Дијана и Срђан Ђоковић. 

За ресторан "Новак" кажу да је "у првом реду музеј", док новинарка истиче да су зидови прекривени фотографијама првог тенисера света, а да је на посебном постољу, на уздигнутој и истакнутој позицији, глобус који је освојио када је први пут заузео врх АТП листе 2011. године.

А за меморијалну собу наводи да је омиљена дестинација кинеских туриста због чега се Новак, подсећа, знао нашалити да су Валтер и он најпознатији Срби у Кини.

"Свакога ко имало воли тенис у меморијалној ће соби у ресторану ''Новак'' у Београду проћи трнци.

Пред очима му је важан део историје тог спорта", закључује новинарка Вечерњег листа.  

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести