Традиција дуга 25 година

У организацији Шаховског клуба Дневник, а у сарадњи са Шаховским савезом Новог Сада, Друштвом новинара Војводине и Дечјим шаховским клубом Капабланка 1992

и под покровитељством Градске управе за спорт и омладину, у новосадској Основној школи “Ђорђе Натошевић” одиграна су два велика дечја турнира.

Прво је одржан 22. по реду турнир деце Шах у школе, на којем је учешће узело 158 девојчица и дечака.Овим турниром је обележен и један значајан јубилеј – 25 година од одржавања првог турнира Шах у школе. Тај турнир, на којем су први пут на дечјим турнирима основци подељени у две групе, 1-4 и 5-8. разред, одржан је 24. новембра 1990. године за време трајања Шаховске олимпијаде у Новом Саду.То је био један од разлога да у Нови Сад као гости дођу познати љубитељи шаха, карикатуриста Ранко Гузина, песник Горан Бабић и сатиричар Драгутин Минић Карло, који су више од две деценије присутни у Новом Саду у дружењима са децом у оквиру Змајевих дечјих игара. Између осталих, отварању су присуствовали председник ШК Дневник Слободан Јаковљевић, председник ШС Новог Сада Александар Милошев и председник Друштва новинара Војводине Младен Булут.

Турнир је окупио десетак бивших и садашњих првака Србије по узрасним категоријама  и још више оних са титулом првака Војводине, који су били подељени у пет група.У категорији старијих девојчица (5-8. разред) победила је Маријана Билић из Кикинде са свих шест победа, друга је била Тијана Остојић из Новог Сада са 4,5 поена, а трећа њена суграђанка Милана Јовановић са 4 поена. Следе Матилда Навратил (Врбас), Петра Супић (Нови Сад) и Оливера Његован (Зрењанин) са 3,5 поена.

Код млађих девојчица (2-4. разред) победила је Марија Станковић из Бановаца са 5,5 поена, док је пола поена мање имала највећа ривалка Ања Јовановић из Новог Сада. Запажен успех је постигла Новосађанка Ивана Грујић са 4,5 поена. Следе: Теодора Јанковић (Чуруг), Анита Нађ (Чуруг), Миа Раденковић (Бановци) и Анђелија Томашевић (Нови Сад) по 4 поена итд.

Међу 45 старијих дечака најуспешнији је био Илија Вуковић из Батајнице са 5,5 поена, док су пола поена мање имали Вукашин Ђиновић и Павле Јовановић (Нови Сад), Јован Купусовић (Врбас) и Боривој Летић (Ковиљ).

Најбројнија је била група млађих дечака (њих 55), а победио је Новосађанин Лав Пајчин са 5,5 поена. На деоби 2. места су такође велики таленти и сигурно претенденти на највиши пласман на наредном државном првенству Алекса Алимпић из Земуна, Лазар Кошћал из Београда, Никола Марковић и Лазар Давидов (Нови Сад) и Арсеније Кошћал са 5 поена.

Најсимпатичнија и најмлађа група је била она у којој су играли ђаци прваци и предшколци (заједно девојчице и дечаци). Учествовало је њих 14, а поредак је био следећи: Страхиња Станић (Оyаци) 6, Андреј Љепић (Нови Сад) 5, Радивоје Војиновић (Чуруг) и Никола Лукић (Нови Сад) по 4, Немања Паштровић (Сомбор) 3,5 поена, а поменућемо и девојчице: Софију Пезељ (Сомбор) и Новосађанке Ленку Јурлину, Емилију Вугдалић и Јању Пајчин.

Другог дана је одржано Првенство Новог Сада за основце, с тим да су се вредновали поени освојени претходног дана, а освајаче медаља ћемо набројати по категоријама: Ања Јовановић, Ивана Грујић и Лана Миловић (млађе девојчице); Тијана Остојић, Миа Мићин и Милана Јовановић (старије девојчице); Никола Марковић, Лав Пајчин и Лазар Давидов (млађи дечаци);Вукашин Ђиновић, Боривој Летић и Сергеј Влашкалић (старији дечаци) и Андреј Љепић, Огњен Ћузовић и Никола Лукић.

Одржано је и такмичење најмлађих полазника – почетника из шаховске секције Основне школе “Ђорђе Натошевић”, а најуспешнији су били Станислав Серебљански, Никола Цвијетић и Павле Серстјук.

Већ по традициј, турнир је помогла “Минаква ББ”, у суђењу су помагали многи пријатељи шаха, а поред главног координатора Жељка Медара, судије  турнира су били Богољуб Данковић, Миодраг Станковић, Красоје Нотарош и Марија Стојановић – Медар.

Трећи део програма Дани дечјег и омладинског шаха у Новом Саду  је Омладинско првенство града које почиње 27. децембра.

С. Ј.

 

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести