Удовичић: Многи желе да воде клубове, упркос дуговима

Министар омладине и спорта Вања Удовичић у интервјуу за магазин "Српска економија" изјавио је да је приватизација клубова једна од могућности за решење финансијских проблема,

али да је то деценијама уназад само декларативан став клубова и приметио да многи и даље желе да руководе њима, упркос великим дуговима.

"Што се приватизације клубова тиче, она јесте једна од могућности и решења, односно одређен облик својинске трансформације. Међутим, то је деценијама уназад само декларативан став клубова, реалан консензус за то не постоји. Није проблем клубова, па и ватерполо клубова, настао у последње време, он се стварао годинама. Нисам ја тренирао у идеалним условима у Партизану, већ и у горим него што су данас", рекао је Удовичић.

Он је подсетио на чињеницу да је само држава у последње четири године, на пример у ватерполо, финансирањем савеза, уложила више него двоструко средстава у односу на период од 2010. до 2013. године"

"Од одговорности не бежим, али брига о клубовима је нешто за шта су надлежни савези и локалне самоуправе, али и челници тих клубова. Занимљиво је да, и поред такве ситуације, амбиције и жеље за руковођењем клубовима који су у највећим дуговима не престају, а "прозвани" да реше проблеме су увек неки други, најчешће држава. То мора да се промени"

Удовичић је говорио и о значају новог Закона о спорту, који је, како је истакао, резултат најширег консензуса свих релевантних чинилаца система спорта и потреба спорта данашњице.

"Законска решења имају за циљ да рекордне спортске резултате које имамо пратимо и таквим системским решењима која даље унапређују рад, раскидају са стеченим лошим навикама и свим показаним негативним аспектима у спорту, али и да физичка активност буде неизоставан сегмент живота свих нас. Бесплатни здравствени прегледи за децу од шест до 14 година, ограничење висине чланарине за малолетне спортисте, приоритетност финансирања програма намењених деци од стране свих нивоа јавних власти, имају за циљ укидање негативног тренда да спорт буде привилегија деце богатих"

Према његовим речима, неопходно је јасно разликовање професионалног и аматерског статуса у спорту, обавезност постојања реалних, а не фиктивних уговора, јавност трансфера, регулисање статуса менаџера у спорту...

"Поред тога, деполитизација спорта, ограничење да један човек може да обавља само једну функцију у спорту и да функција у спорту није привилегија, већ одговорност и обавеза, имају за циљ укидање система насталог у претходним деценијама доживотних и незаменљивих и свемогућих функционера чији се ефекат рада не оцењује и не мери, већ се њихов статус не мења, без обзира на резултате".

Министар је прокоментарисао и турбуленције у Олимпијском комитету Србије прилико избора наследника Владе Дивца на месту председника.

"Олимпијски комитет Србије је невладина организација која самостално функционише као кровна организација свих националних савеза олимпијских спортова. Консензус свих највиших представника олимпијских спортова је оно што очекујем, јер данас, када имамо троструко већи број медаља у односу на 2012. годину у олимпијским и параолимпијским спортовима (2012. је освојено 12, 2016. је освојена 37 медаља!), не сме се дозволити да спортисти испаштају, не само у односу на процес припрема за Токио", поручио је Удовичић.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести