Златна бајка чудесне Иване Шпановић

Ивана Шпановић, најбоља атлетичарка Србије, усуђујемо се сада да кажемо и свих времена, одбранила је титулу првакиње Европе у дворани из Прага и подарила Србији

 велику, истинску радост и усхићење. Последњег дана 34. Европског дворанског атлетског првенства у Београду, она је била творац златне бајке и коначно је показала да се сврстала међу највеће светске звезде овог спорта, прелетевши феноменалних 7,24 метара. Ово остварење сјајне Зрењанинке изазвало је делиријум радости у “Комбанк арени”, у којој је преко 12.000 гледалаца позитивном енергијом, а онда и безрезервном подршком, било уз нашу спортску хероину.

Уз лични и апсолутни државни рекорд, атлетичарка новосадске Војводине остварила је и далеко најбоље остварење у свету у 2017. години, али је и постала власница трећег најбољег дворанског резултата у историји. Боље од ње биле су легендарне Немица Хајке Дрекслер (7,37 метара)  и Рускиња Галина Чистјакова (7,30).

Ношена великом жељом да пред властитим навијачима, баш ту - у Београду, покаже да у овом тренутку боље од ње нема ни на Старом континенту, али ни на светским меридијанима, Ивана је преступила у првој серији. Видело се да је нашпанована на велике даљине и то је ни најмање није пореметило. Уследиле су краће консултације с тренером светске класе Гораном Челетом Обрадовићем, а онда је почело... У другој серији Шпановићева је показала конкуренцији да не рачуна на злато, јер је оно њој суђено. Полетела и долетела је Српкиња до 7,16 метара и практично ствавила тапију на прво место. Али, ни тиме се није задовољила.

Уследила је трећа серија и још бољи лет Иване Шпановић. Судије се дуго нису оглашавале, а онда је велики семафор показао - 7,24 метара! Ивана је пала на стазу и сузе радоснице су саме од себе кренуле, а “Арена” је прокључала. Шпановићева је, када се мало прибрала, полетела у загрљај свом тренеру, јер су управо њих двоје доказали да велика вера и још већи рад морају кад-тад да буду наплаћени.

Ако је до тада од публике и тражила тишину како би се концентрисала, у четвртој серији замолила је за помоћ, што је, наравно, и добила, па је опет полетела, али “само” до 7,17 метара. Невероватни Иванини летови су настављени, чиме је наставила чудесну серију, нешто чему ни једна од ривалки није могла ни да се макар приближи. Практично, такмичила се једино са собом самом, вођена жељом да још једном публици подари скок за анале. У петој серији је преступила, а такмичење је завршила скоком од 6,73 метара. Међутим, она је залетиште напусила уз широки, блистави осмех, узела је српску тробојку и оптрчала победнички, шампионски круг, уз скандирање с трибина “Ивана, Ивана!”.

- Лагала бих ако не бих признала да сам баш овако замишљала крај овог такмичења - обратила се Ивана публици у дворани. - Хвала вам на великој подршци и што сте били део историје. Можда раније нисам понекад имала спортске среће, али је сада све дошло на своје. Хвала вам од срца, ово ћу памтити читавог живота.

А. Предојевић
 

Серија за историју

Ивана Шпановић је под сводовима “Комбанк арене” остварила незабележену серију скокова. После преступа у првој, летела је као у трансу и редом бележила феноменалне даљине, од којих је свака била вредна златне медаље: 7,16, 7,24 и 7,17 метара. Последњи скок, који је био такође вреднији од седам метара, окончан је њеним спуштањем читавог тела у песак, што је умногоме смањило његову вредност и она је износила 6,73 метара.

И ГОРАН ОБРАДОВИЋ БИО УСХИЋЕН
Поносан сам на Ивану

Тренер Горан Обрадовић био је, што је размуљиво, пресрећан после новог злата, рекорда и остварења Иване Шпановић у Београду.
- Немам речи... - рекао је Обрадовић. - Изузетно сам поносан на Ивану што је издржала огроман притисак који неминовно собом доноси такмичење пред домаћом публиком. Јесмо се припремали за овако добар резултат, а све нам се отворило после квалификација, када је скоичила 7,03 метара. Све је било фантастично, сви скокови вредели су преко 7,10 метара, а атмосфера у дворани је била невероватна. Ових 12.000 људи улили су Ивани додатни ветар у леђа и заиста им од срца хвала на свему.
 

Резултати финала

1. Ивана Шпановић (Србија) 7,24, 2. Лорен Југен (Велика Британија) 6,97, 3. Клаудија Салман-Рут (Немачка) 6,94, 4. Дарја Клишина (Русија) 6,84, 5. Ксенија Балта (Естонија) 6,79м, 6. Yезмин Сојерс (Велика Британија) 6,67, 7. Марина Бек (Украјина) 6,59, 8. Александра Вестер (Немачка) 6,53 метара.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести