Злато Украјинкама и Русима

На управо завршеном Првенству света за омладинце и омладинке до 20 година, које је од 1. до 16. септембра 2015. године одржано у руској престоници шаха, сибирском Ханти Мансијску, вођене су

 беспоштедне борбе током свих 13 кола, а о томе сведочи и чињеница да прва три фаворита у женској конкуренцији нису чак ни медаљу узели! Украјинка, женски фиде мајстор Наталија Букса приредила је велико изненађење победивши са 10 поена испред многих јаких шахисткиња, иако је по рејтингу заузимала тек 23. позицију. Овом победом Украјина потврђује да има изузетно квалитетну шаховску школу која је изнедрила многе светске шампионке, укључујући и актуелну првакињу света, велемајстора Марију Музичук. Сребро  је због бољих додатних критеријума припало ЖИМ Алини Бивол из Русије (9.5), а бронза ЖВМ Женшаји Абдумалик из Казахстана (9.5).

Наша представница ЖФМ Јована Милошевић из Зајечара је са 5 поена заузела 42. место, што је лошије од њеног стартног рејтинга, али се може оправдати изузетно јаком конкуренцијом шахисткиња из бивших совјетских република.
Код омладинаца су ствари биле много неизвесније током читавог турнира, да би на самом крају прво место са 10 поена поделили велемајстори Михаил Антипов (Русија) и први фаворит Јан-Кристоф Дуда (Пољска), при чему је тек трећи додатни критеријум пресудио да злато припадне Антипову! Бронза је овог пута отишла у Немачку, велемајстору Матијасу Блубауму који је сакупио 9 поена. Посебно радује чињеница да је наш представник Милоје Ратковић из Мраморка, средњи од тројице браће из веома успешне шаховске породице, са освојених 6.5 поена заузео 33. место у изузетно јакој конкуренцији 9 велемајстора и 22 интермајстора, победивши, између осталих, и једину шахисткињу на мушком турниру, ЖВМ Александру Горјачкину, двоструку шампионку света за омладинке 2013. и 2014. године.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести