Амнести интернешнeл: Украјинске снаге угрожавале цивиле

ЛОНДОН: Током сукоба са руским снагама украјинска страна је успостављањем база и система наоружања које је употребљавала у борбама у насељеним стамбеним подручјима, школама и болницама довела у опасност цивиле, саопштио је данас Амнести интернешнeл.
s
Фото: Youtube Printscreen

Таква тактика крши међународно хуманитарно право и угрожава цивиле, јер цивилне објекте претвара у војне мете.

„Документовали смо случајеве када су украјинске снаге доводиле цивиле у опасност и кршиле законе рата дејтсвима у насељеним подручјима. То што се налазила у одбрамбеној позицији, не значи да је украјинска војска била ослобођења обавезе да поштује међународно хуманитарно право“, изјавила је Ањес Каламар, генерални секретар Амнести интернешнала.

На неким другим локацијама, као што су одређени делови града Харкова, истражитељи Амнести интернешнала закључили су да је Русија починила ратне злочине, јер нису пронашли доказе да су украјинске снаге биле лоциране у цивилним областима.

Између априла и јула ове године истражитељи Амнести интернешнала провели су неколико недеља истражујући руске ударе у областима Харкова, Донбаса и Николајева, где су прегледали, сателитске снимке, места удара, разговарали са преживелима, сведоцима и рођацима жртава напада и извршили даљинску детекцију и анализу оружја, а тамо су пронашли доказе о да су украјинске снаге изводиле ударе из насељених стамбених подручја, као и да су се налазиле у цивилним зградама у 19 градова и села наведених региона.

Иако је већина стамбених подручја у којима су се налазили војници била километрима удаљена од линија фронта, утврђено је да су украјинским снагама биле доступне и друге локације на којима цивили не би били угрожени, попут војних база, шумовитих области, и других објеката удаљених од стамбених подручја.

У случајевима које је документовао Амнести интернешнал није уочио да је украјинска војска која се налазила у цивилним структурама у стамбеним областима тражила од цивила да се евакуишу из оближњих зграда, што значи да није предузела све мере да их заштити.

Истраживачи Амнести интернешнала наводе да су били сведоци таквог понашања украјинске војске на бројним локацијама.

У једном граду у Донбасу 6. маја, као и на многим другим локацијама, руске снаге су неселективно користиле забрањену касетну муницију дејствујући по углавном једноспратним или двоспратним кућама у којима је била смештена украјинска артиљерија.

Истражитељи су навели да су својим очима видели како украјинске снаге користе болнице као војне базе на пет локација, а коришћење болница у војне сврхе је јасно кршење међународног хуманитарног права.

У руском ваздушном нападу 28. априла повређена су два радника у медицинској лабораторији у предграђу Харкова након што су украјинске снаге поставиле базу у комплексу.

Украјинска војска је често постављала базе у школама у градовима и селима Донбаса и у области Николајева, наводи се у извештају Амнести интрнешнала и додаје да су у 22 од 29 прегледаних школа истражитељи те организације пронашли украјинске војнике или доказе да је војска у њима боравила.

Овакве активности истражитељи су приметили и у околини Одесе и Бахмуту.

„Украјинска влада треба одмах да обезбеди да своје снаге лоцира даље од насељених места, или да евакуише цивиле из области у којима војска делује. Војске никада не би требало да користе болнице за ратовање, и треба да користе школе или цивилне домове само као последње средство када не постоје одрживе алтернативе“, истакла је Каламар, наводи се у саопштењу Амнести интернешнала.

Амнести интернешнал је у свом саопштењу навео да је контактирао украјинско Министарство одбране и предочио му све чињенице до којих је дошао у својим истраживањима 29. јула ове године и додао да до објављивања тих података није добио одговор украјинских власти.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести