Борељ: Европа се неће војно мешати у ситуацију у Украјини

АНКАРА: Европска унија неће се војно месати у ситуацију у Украјини, али ће настојати да нанесе штету руској економији, поручио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Наравно, нећхемо се мешати у ситуацију војним путем. Не желимо да се рат шири, али морамо да подржавамо Кијев. Морамо да нанесемо штету руској економији, да они не би могли да наставе рат, рекао је Борељ за Си-Ен-Ен на турском језику.

Како је навео, сви се труде да нађу "сложену равнотежу", преноси Спутњик.

С једне стране, покушавамо да подржимо Украјину, а с друге настојимо да спречимо рат већих размера. Нико не треба да се правда пред Путином, јер он може да прошири своје војне акције. То може бити против неке од земаља НАТО. Постоје озбиљни страхови. Путин ће наставити да напада, а ми морамо да ограничимо те нападе. Морамо да изолујемо Русију од међународне заједнице, морамо да подржавамо Украјину, рекао је Борељ.

Од 13. до 16. марта у Северној Македонији, Албанији, БиХ

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност и потпредседник Европске комисије од 13. до 16. марта посетиће Северну Македонију, Албанију и Босну и Херцеговину.

Борељ ће у понедељак боравити у Скопљу, где ће имати састанке са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, премијером Димитром Ковачевским, министрима спољних послова и одбране, председником Сабора Талатом Џаферијем и челницима посланичких клубова, преноси портал Klix.ba.

Високи представник ће одржати прес конференцију с премијером Ковачевским у 12 сати.

Он ће учествовати и на догађају на којем ће представници цивилног друштва и омладинских организација представити свој рад на доприносу Западног Балкана Конференцији о будућности Европе.

Борељ ће у уторак отпутовати у Албанију и у Тирани се састати са премијером Едијем Рамом.

Разговараће и с другим представницима албанских власти и цивилног друштва и посетити рестаураторске радове који су у току на мозаику Националног историјског музеја, који је обновљен у оквиру помоћи ЕУ за опоравак након земљотреса.

Борељ ће у среду боравити у Сарајеву, где ће најприје посетити операцију ЕУФОР-а Алтеа, чији је капацитет на терену недавно скоро удвостручен.

Потом ће се састати са властима БиХ, представницима опозиције и цивилног друштва.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести